De opkomst bij de studentenverkiezingen begin dit jaar was bedroevend. Neemt gewoonlijk nog zo’n 30 procent van de studenten de moeite om hun stem uit te brengen op een studentenpartij, dit jaar bleef de teller steken op 27,9 procent. Dat moet anders, concluderen de studentenpartijen.
Lijst Calimero, Studenten Organisatie Groningen (SOG) en Lijst Sterk hebben daarom samen een waslijst aan maatregelen bedacht die studenten weer naar de digitale stembus moeten brengen. Zoals het maken van informatiefilmpjes, het ophangen van posters, het organiseren van debatten en het verkorten van de verkiezingstijd.
‘Veel studenten weten niet wat medezeggenschap is, we willen ze daarom beter informeren’, zegt lijsttrekker Daan van Dijk van Lijst Calimero. Maar het universiteitsbestuur is niet meteen happig. ‘We vragen ons af of de voorstellen de opkomstpercentages zullen doen toenemen’, schrijven de bestuurders in een reactie. ‘Het is een landelijke trend dat het aantal stemmers daalt. De RUG heeft het ten opzichte van andere universiteiten redelijk goed gedaan.’
Campagne
Toch gaat het universiteitsbestuur wel mee in een aantal van de voorstellen. Zo wordt er gesproken over het verkorten van de verkiezingsperiode van zeven naar vijf dagen. Dat moet ervoor zorgen dat studenten niet onnodig lang worden bedolven onder campagnefolders. Ook wordt een week voor de verkiezingen een ‘pre-campagneperiode’ gestart, waarin studenten worden voorgelicht over wat de medezeggenschap precies is en op wie ze kunnen stemmen.
Ook komen er richtlijnen voor de faculteiten, zodat de partijen overal kans krijgen om te flyeren of campagnepraatjes te houden voor colleges. Nu worden ze door sommige faculteiten geweigerd.
Stemhokjes
Maar een aantal van de voorstellen ziet het universiteitsbestuur niet zitten. Zoals het herinvoeren van stemhokjes. ‘Omdat de kiezer zich in dat geval gedwongen zou kunnen voelen om in het bijzijn van partijen direct een stem uit te brengen. Tevens zal de campagne zich dan verplaatsen naar die locaties waar de stemhokjes staan’, vrezen de bestuurders.
Ook vinden ze het niet nodig om stemmen via studieportaal Nestor mogelijk te maken, omdat het stemmen via ProgressWWW ‘zeer gebruiksvriendelijk’ is.
De studentenpartijen gaan met de communicatie-afdeling in gesprek over het inrichten van de pre-campagneperiode. ‘Verder ligt het in handen van de partijen zelf om de aantrekkelijkheid van de verkiezingen te bevorderen’, zegt fractievoorzitter Evan Clark van SOG.
Donderdag praten de studentenpartijen verder met het universiteitsbestuur over het verhogen van de opkomst tijdens de verkiezingen.