Dry January is voorbij, maar het echte werk begint volgens student-columnist Bauke van der Kooij nu pas: een maand geen koffie, Decafébruari.
Voor alle mensen die Dry January succesvol hebben afgerond: gefeliciteerd. Maar net als in Super Mario volgt na het voltooien van het eerste level een nog moeilijker vervolglevel: een maand lang geen cafeïne.
Begrijp me niet verkeerd: ik word altijd een beetje kriegel van zweverige termen als ‘een stukje bewustwording te creëren’, maar tegelijk kan het ook leuke eye-opener zijn (spreekwoordelijk dan, gezien cafeïne normaal zorgt dat je juist geen oog kan dichtdoen).
Natuurlijk is cafeïne een stuk onschuldiger dan alcohol, maar het is en blijft een stimulerend middel, en op den duur kan je het ‘nodig’ hebben om te kunnen functioneren of om überhaupt ‘wakker te worden’.
Waar gestudeerd en gewerkt wordt, zijn koffie en thee het smeermiddel. Niet alleen om je moeheid te onderdrukken om door oersaaie stof heen te komen of die groepsopdracht te maken, maar ook als sociaal smeermiddel om je wat dichter bij je groepsgenoten of collega’s te brengen.
Uit nationaal Koffie- en Theeonderzoek (in opdracht van ‘Koffie en Thee Nederland’ – nee, dit is geen grap) blijkt dat Nederlanders op doordeweekse dagen gemiddeld 4,2 kopjes koffie drinken, terwijl uit gezondheidsoverwegingen wordt aangeraden om niet meer dan vier tot vijf kopjes koffie per dag te drinken.
Loop eens met een fles rosé de collegezaal binnen of trek in de pauze van je werkcollege een blikje Grolsch open
De gemiddelde Nederlander drinkt dus gemiddeld gezien al bijna meer koffie dan wordt aangeraden en bij studenten is dit ongetwijfeld niet anders – grote kans zelfs dat je dit nu leest met cafeïne in je lichaam.
Dat is ook meteen het grote verschil tussen alcohol en cafeïne: koffie en thee wordt binnen de universiteit wel geaccepteerd, alcohol niet. Probeer maar eens met een fles rosé de collegezaal binnen te lopen of in de pauze van je werkcollege een blikje Grolsch open te trekken.
Doe hetzelfde met koffie of thee en er is niks aan de hand – zelfs als je met een Strawberry Shortcake Frappuccino Blended Crème (wederom geen grap, dit kun je halen bij de Starbucks) naar binnen loopt.
Cafeïne (en vooral koffie) is zo’n groot onderdeel van het leven. Het is een wonder dat, gezien tegenwoordig overal coaches en trainers voor zijn, er nog geen koffiecoach is die je precies vertelt wanneer je welke koffie moet drinken.
Maar goed, dat is een idee voor later – eerst dus maar een maand zonder cafeïne overleven. Geen koffie, geen thee, geen cola en geen chocolade. Ik neem de proef op de som: Decafébruari. Dus mocht er over twee weken geen nieuwe column verschijnen: dan lig ik waarschijnlijk met ontwenningsverschijnselen op bed.
Dan ben je natuurlijk vrij om de eerste koffiecoach van Nederland te worden.
BAUKE VAN DER KOOIJ