Verenigingsapp wil Europa veroveren
Drie vlotte jongens, omringd door dozen, zitten aan een lange houten tafel. Hun kantoor in de Mediacentrale is nog under construction: vanwege de snelle groei van hun bedrijf is hun kantoor opeens een stuk groter geworden.
Djurre de Boer, Bas Krijgsma en Tom van der Laan zijn de geestelijk vaders van de ‘Almanapp’. Trots halen de jongens tegelijk hun telefoon tevoorschijn, om hun digitale kindje te laten zien. Tom van der Laan legt uit: ‘Het is een soort gesloten Facebookomgeving voor verenigingen’, zegt hij, terwijl hij door hun applicatie vliegt met zijn vinger op het touchscreen.
Allemaal een pushbericht
De applicatie biedt in eerste instantie, net als Facebook, een wall met nieuwsberichten. Daarnaast is een zoekmenu te vinden. Het werkt als een almanak: de verschillende jaarclubs en de leden staan erin opgesomd. Maar zoals het een almanak betaamt, zijn ook alle gegevens van de afzonderlijke leden te vinden. Adressen, telefoonnummers: het staat er allemaal in. Ook kun je mensen met de app een pushbericht sturen. ‘Stel je voor dat je als vereniging een eerstejaarsfeest geeft. Met de applicatie stuur je heel makkelijk een bericht uit, enkel naar de eerstejaars’, zegt Djurre.
Verenigingen kunnen voor een vast tarief per jaar de app afnemen. En ze verdienen er ook nog wat aan, want de app biedt ruimte voor adverteerders.
In de kroeg
De app ziet er gelikt uit, maar dat was niet altijd zo. ‘Verschrikkelijk’ noemt Bas de eerste versie, geproduceerd door Djurre. De die hard informatica student, zoals Bas en Tom hem noemen, werd door Vindicat gevraagd een almanakapplicatie te bouwen. Die kwam er. Maar Bas zag er meer in dan een simpele digitale almanak.
‘Je steekt geen moeite in een project dat toch niet gaat werken’Het idee ontstond in de kroeg, anderhalf jaar geleden. ‘Ik stelde voor de applicatie te pimpen’, zegt Bas. Daarin vonden ze elkaar: Djurre als technische alleskunner, Bas werkte mee en hield het overzicht. Mede-oprichter Maarten Steinfort, afkomstig van de almanakredactie van Vindicat, werd later uitgekocht.
‘Waarom hebben jullie mij er eigenlijk bij gehaald?’, vraagt Tom verbaasd aan zijn compagnons. ‘Omdat je bij mij jou er gratis bij krijgt’, grapt Bas. Bas en Tom hebben namelijk meerdere bedrijfjes. Ze geloven erin dat je alles kunt verkopen. In de dozen in hun kantoor zitten condooms. ‘Uit Polen’, zegt Bas met een grijns. ‘Zolang er maar markt voor is, verkopen wij het. Zo hebben we ook scheermesjes verkocht.’
Nog vijf opleveren
En met dat geloof groeit de Almanapp nu uit tot een succes. Djurre bouwt de ingewikkelde dingen, Bas helpt mee en bewaakt de planning, Tom doet de sales en marketing. De jongens zeggen dat er meer vraag is dan ze aankunnen. Twaalf studentenverenigingen hebben de app, waarvan nog vijf opgeleverd moeten worden. Ook zijn ze bezig met twee sportclubs en gemeenten, die ook interesse hebben getoond.
Hadden ze dit succes verwacht? ‘Nee’, zegt Tom, ‘maar we hadden het wel gehoopt. Als je het maar kunt verkopen, moet het lukken. Je steekt geen moeite in een project dat toch niet gaat werken.’
‘Ik heb mijn huisgenoten al zover dat ze voor 20 euro aandeelhouders zijn geworden’Ze willen Nederland veroveren, maar over een jaar is Europa aan de beurt. ‘We willen aan het eind van het jaar de app perfect werkend hebben. We willen de applicatie koppelen met Twitter en Facebook, bijvoorbeeld’, zegt Tom.
Europa in
Maar over een jaar willen ze graag Europa in. ‘Er zijn 800 duizend sportverenigingen in Europa. Er valt nog genoeg te winnen.’ Om de app te financieren, maken ze gebruik van crowdfunding. 65 procent van het project is nu virtueel gefinancierd om het uit te bouwen, vertellen ze trots. Ze hopen dat de grote investeerders nog komen, maar zijn nu blij met iedereen die meedoet. ‘Ik heb mijn huisgenoten al zover dat ze voor 20 euro aandeelhouders zijn geworden’, lacht Tom.
De mannen praten zo serieus over hun app, dat je bijna zou vergeten dat het nog studenten zijn. Eigen bedrijf of niet, ook zij moeten studiepunten halen om af te studeren. Djurre en Bas doen informatica; Tom rechten en bedrijfseconomie. Hoe combineer je dat?
‘Ik skip vaak hoorcolleges, maar het werkt prima’, zegt Bas. Hij heeft een speciaal rooster, waarin alle colleges binnen twee dagen afgewerkt worden. Djurre zegt schuldbewust dat het soms wel wat lastig is om alles te volgen. ‘Mij zien ze alleen bij tentamens’, lacht Tom.