Verbouwing Zernikelaan van start

Verbouwing Zernikelaan van start met kap 92 bomen

De gemeente Groningen kapte maandag 92 bomen langs de Zernikelaan. De kap is het begin van de werkzaamheden aan de Zernikelaan en een grootscheepse renovatie van de Zernikecampus.
9 maart om 12:43 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:19 uur.
maart 9 at 12:43 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:19 PM.
Avatar photo

Door Giulia Fabrizi

9 maart om 12:43 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:19 uur.
Avatar photo

By Giulia Fabrizi

maart 9 at 12:43 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:19 PM.
Avatar photo

Giulia Fabrizi

Nieuwscoördinator Volledig bio » News coordinator Full bio »

De gemeente Groningen, de RUG en de Hanzehogeschool pakken de verbouwing van het gebied gezamenlijk aan. Op de Zernikelaan willen ze onder meer de veiligheid verbeteren door de rijbaan te scheiden van de fiets- en voetgangerspaden.

Ook het gebied rondom de Duisenbergvijver krijgt een facelift. Wat nu nog vooral ontoegankelijke wegen en paden zijn, moet binnenkort veranderen in een ‘aangenaam verblijfsgebied’ met een glooiende groene oever, een houten wandelvlonder langs de lengte van de vijver en aan de noordzijde een brede trap die tot het water loopt.

Als alles volgens plan verloopt, moeten deze werkzaamheden eind 2020 klaar zijn.

Bezwaren

Hoewel de verbouwing maandag begon, zijn er veel bezwaren tegen de plannen. Vooral de kap van 92 bomen leidde de afgelopen tijd tot commotie.

Zo ontwierp een groep docenten van de RUG en Hanzehogeschool een alternatief plan voor de herinrichting van de Zernikelaan, waarbij de bomen niet gekapt hoefden te worden. Maar volgens gemeente, RUG en Hanze was dat niet uitvoerbaar.

Ook de Stichting Bomenridders Groningers vond de kap van de bomen onnodig en zocht de rechter op om de plannen tegen te gaan. Hoewel de rechter halverwege februari besloot de kap voorlopig stil te leggen, werd het bezwaar van de stichting eind vorige week verworpen. Er loopt nog wel een bezwaarprocedure bij de gemeente.

Broedseizoen

Om het broedseizoen voor te zijn, startte de gemeente maandag met de kap van de bomen en overige voorbereidende werkzaamheden. Volgens de gemeente wordt de campus uiteindelijk groener dan die nu is, omdat voor elke verwijderde boom anderhalve boom wordt terug geplant.

Volgens de gemeente zullen de hoofdwerkzaamheden op de campus eind 2020 gereed zijn. In april starten de funderingswerkzaamheden voor de vlonder bij de Duisenbergvijver, die onder meer voor trillingen kunnen zorgen. Als alles volgens plan verloopt, duren die werkzaamheden zes weken.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties