Veiligheidsdiensten: Chinese spionage op uni’s

Veiligheidsdiensten: Chinese spionage op universiteiten

Nederlandse universiteiten zijn doelwit van gerichte Chinese spionage. Dat blijkt uit een rapport van de veiligheidsdiensten AIVD, MIVD en NCTV.
17 februari om 11:48 uur.
Laatst gewijzigd op 17 februari 2021
om 12:02 uur.
februari 17 at 11:48 AM.
Last modified on februari 17, 2021
at 12:02 PM.
Avatar photo

Door Giulia Fabrizi

17 februari om 11:48 uur.
Laatst gewijzigd op 17 februari 2021
om 12:02 uur.
Avatar photo

By Giulia Fabrizi

februari 17 at 11:48 AM.
Last modified on februari 17, 2021
at 12:02 PM.
Avatar photo

Giulia Fabrizi

Nieuwscoördinator Volledig bio » News coordinator Full bio »

Volgens de veiligheidsdiensten zijn universiteiten en andere kennisinstellingen niet alleen doelwit van cyberaanvallen, maar kunnen ook Chinese onderzoekers, promovendi en studenten worden ingezet om te spioneren.

Volgens het rapport kan samenwerking met China op verschillende manieren schadelijk zijn voor de Nederlandse en de internationale veiligheid en welvaart. China zou volgens het rapport vooral de ‘Nederlandse topsectoren’ en kennisinstellingen als doelwit nemen.

Spionage via personen

Volgens het rapport vertaalt China haar beleidsplannen naar structurele spionagecampagnes, die gericht zijn op het krijgen van hoogwaardige kennis en technologie. China gebruikt die kennis vervolgens voor eigen economische, politieke en militaire doeleinden.

Ook stelt het rapport dat ‘personen in wie statelijke actoren de potentie zien op kennis- of invloedrijke posities terecht te kunnen komen’ ingezet worden voor spionage. Tot deze groep behoren onder meer mensen die toegang hebben tot wetenschappelijke instellingen of onderzoeksinstituten, zoals onderzoekers, promovendi en studenten.

Volgens de diensten gebeurt spionage niet alleen illegaal, maar zijn juist ook de legale samenwerkingen tussen Nederlandse kennisinstellingen en China kwetsbaar voor spionage. De legale samenwerkingen kunnen ervoor zorgen dat China middelen in handen krijgt die zij op ongewenste manieren toe zal passen, staat in het rapport.

Waarschuwingen

Vorig jaar waarschuwde de regering de kennisinstellingen in een brief aan de Tweede Kamer over mogelijke spionagedreigingen vanuit andere landen. In die brief werd ook gewaarschuwd voor de inzet van personen voor spionage.

Sindsdien is het aan de kennisinstellingen zelf om maatregelen te nemen tegen dergelijke spionagepraktijken. In de Kamerbrief stelt het kabinet dat de instellingen hun interne veiligheidsbeeld tegen het licht moeten houden en waar nodig aanscherpen.

Of de regering de kennisinstellingen meer sturing zal geven in het licht van het rapport van de veiligheidsdiensten, is nog onduidelijk.

English

3 REACTIES

  1. 20 jaar geleden kwamen er opeens tijdklokken op de kopieermachines van wat nu WUR is. Het was gebleken dat er buiten kantooruren gigantische hoeveelheden kopieen gemaakt werden. Ik kwam elke ochtend mensen tegen met 2, 3 of 4 dozen vol met kopieen op de bagagedrager. We waren naief, we zijn dat nog steeds.

  2. This is the funniest news I have ever seen this year. Hahahaha, detain all Chinese students and researchers then, please. Chinese are guilty and don’t deserve to gain high-quality knowledge and technology, because they are “RED” and “humble”.

  3. I have a news for you from my own source that all tulips sold in the Netherlands are at the risk of pre-planted micro spying chips from Aliens in Mars. All I can tell is that evidence is there, but I would not provide it. Of course, you do not care about the facts, why bother. I would highly appreciate if a news article will be published on this in the next issue because many people love tulips including myself.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in