Veel studenten geveld; niet alleen door corona, ook door de ‘gewone’ griep

Virologen voorspelden het al: het griepseizoen kon wel eens extra heftig zijn dit jaar. Studenten worden massaal ziek: met corona, maar ook vaak met een ‘ordinaire’ verkoudheid.

Tesse Tiemens heeft zichzelf de afgelopen twee weken al vijf keer getest. Twee keer was hij bij de GGD voor een officiële PCR-test. De andere keren waren zelftests. Waarom? De vierdejaars student natuurkunde had last van een verkoudheid en het hield maar niet op.

Op zich is het voor hem niet abnormaal om verkouden te zijn in het najaar. Maar dit jaar was het toch wel een beetje anders. ‘Omdat ik zo veel mensen zie, ben ik extra voorzichtig. Dat is ook om mezelf de rust te geven dat ik niemand aansteek.’

Niezen

Je hoeft tegenwoordig immers maar te niezen of je voelt de blikken al op je gericht. ‘Je hebt eigenlijk altijd het gevoel dat je je moet verontschuldigen en moet zeggen dat je bent getest, maar er wordt nooit echt iets van gezegd.’

Gelukkig had hij geen Covid-19. Niet de eerste keer dat hij testte en ook niet al de andere keren dat hij nogmaals testte. Hij gaat dus gewoon weer naar college. Wel blijft hij iedere keer testen als zijn klachten veranderen, gewoon voor de zekerheid.

Griepklachten

En hij is niet de enige die klachten heeft. Dat merken ook de huisartsen. Zoals ieder jaar stromen bij hen de mensen binnen om advies over hun griepklachten. Dat advies is steevast hetzelfde: naar huis en uitzieken, de dokter kan niks voor je betekenen.

Huisarts Anne Visser van Studentarts: ‘Veel studenten hebben het idee dat de huisarts veel aan griepklachten kan doen, maar dat kan de huisarts niet.’ Pas bij ernstige klachten is het een goed idee om toch te gaan.

Zelftest

Jeltje van Dijck hield zich aan dat advies. Ze had een negatieve zelftest, maar toch zei ze al haar afspraken af en vertrok ze naar haar ouders. Die waren daar pas mee akkoord na uitvoerig overleg en nog twee negatieve zelftests.

Een vriendin liet ze langskomen, maar voldoende geïnformeerd en op afstand. Nog steeds is ze namelijk niet zeker dat het geen corona is. Haar klachten komen niet volledig overeen, maar wel heeft ze last van koorts, benauwdheid en hoestbuien.

Door die twijfels heeft ze het werk voor haar studie pedagogische wetenschappen al afgezegd. ‘Ik wil niet op mijn geweten hebben dat ik met corona op een basisschool kom.’

Verkoudheid

Ook Sem Jongerius deed een zelftest toen hij klachten voelde opkomen. Die was negatief, zoals verwacht. Veel mensen in zijn omgeving liepen met een verkoudheid rond en zelf had hij een paar maanden eerder nog corona gehad.

Maar zijn klachten werden steeds erger. Toen hij er niet meer door kon slapen, ging hij naar de dokter. Dat bleek terecht, want hij had een voorhoofdsholteontsteking opgelopen. Een antibioticakuur sloeg aan en binnen een week was hij weer de oude.

Achteraf vindt de student ondernemerschap & retailmanagement het raar dat niemand in zijn omgeving aandrong dat hij zich moest laten testen. Veel van hen waren ook ziek, maar niemand trok aan de alarmbel. ‘Iedereen dacht, het is gewoon een seizoensgriepje’.

1 REACTIE

 1. Midden in een “pandemie” zijn mensen teleurgesteld, omdat ze
  weer geen positieve uitlag krijgen bij hun zelftest en hiermee hun
  inmiddels (bijna) vervallen coronapas na twee spuitjes niet
  kunnen upgraden bij de GGD via een PCR of alsnog een pas
  kunnen krijgen.

  Dit is geen ontkenning, maar ik zet toch vraagtekens bij
  de maatregelen, de bijbehorende leeftijdsgrens en de feiten
  niet willen toegeven.

  Qrankzinnig.

  Ik denk dat we het beste maar een debat kunnen houden over de
  invloed van geldstromen op de academische vrijheid.
  Er is bamelijk geen enkel kritiek op de overheid vanuit de wetenschap.

  Wat doet het bezit van octrooien en patenten van hoogleraren,
  OMT leden en universiteiten met de objectiviteit m.b.t Corona of
  andere maatschappelijke problemen?

  Kun je farmaceutische bedrijven nog tegen de schenen schoppen
  bij fouten, als je veel geld van hun krijgt voor
  onderzoekprojecten en hierbij ook nog stageplekken kan invullen?

  Hetzelfde geldt voor allerlei overheidsonderzoeken en stageplekken.

  Zit de wetnschap niet in hezelfde schuitje, als de media, die
  de overheid heeft als beste klant betreft de reclameinkomsten?

  Gaan dezelfde onbetrouwbare en falende politici dit oplossen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in