UvA en medezeggenschap boos op elkaar en Eindhovense petitie tegen dure kantines

In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week onder meer: de UvA wil juridische stappen nemen tegen de medezeggenschap en ophef over een Palestinademonstratie op Universiteit Leiden.

UvA en medezeggenschap lijnrecht tegenover elkaar

Het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) dreigt naar de geschillencommissie te stappen omdat de medezeggenschap al maanden weigert in te stemmen met de hoofdlijnen van de begroting. Op die manier wil het cvb instemming afdwingen. Dat meldt universiteitskrant Folia.

Het universiteitsbestuur en de gezamenlijke vergadering (gv) van de centrale studentenraad en de centrale ondernemingsraad staan lijnrecht tegenover elkaar. De gv heeft al in juli aangegeven dat ze niet akkoord is met de voorbereidende berekeningen voor de begroting voor 2024, de zogeheten Kaderbrief.

De medezeggenschap heeft wettelijk instemmingsrecht op de Kaderbrief en heeft een breekpunt gemaakt van een huisvestingskwestie van drie faculteiten en meerdere diensten. Volgens de UvA gaat het daarbij niet om hoofdlijn van de begroting. Om uit de impasse te komen, dreigt nu een rechtsgang.

Petitie in Eindhoven tegen dure kantines

Een aantal studenten van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) is een petitie gestart tegen de hoge prijzen in de kantines. Een van de initiatiefnemers stelt dat hij aan een maaltijd zes tot acht euro kwijt is en dat is volgens hem te veel.

‘Die prijzen moeten omlaag. De kantines zijn niet te betalen voor studenten’, zegt hij tegen universiteitskrant Cursor. ‘Het levensonderhoud is afgelopen tijd in rap tempo veel duurder geworden. De inflatie hakt erin, zeker voor studenten.’

De petitie moet de universiteit wakker schudden, zo zegt hij. ‘Het is cruciaal dat de TU/e hier verantwoordelijkheid neemt, in gesprek gaat met de cateraar en studenten én medewerkers betaalbaar eten aanbiedt in de kantine.’

Ook supermarkt Spar op de campus moet goedkoper, vindt hij. ‘De prijzen daar zijn ook veel hoger dan bij supermarkten buiten de campus.’

Ophef over Palestinaprotest bij Universiteit Leiden

Beveiligers van de Universiteit Leiden zouden sprekers tijdens een demonstratie in het Haagse Wijnhavengebouw (onderdeel van de uni) van actiegroep Students for Palestine na afloop hebben gevolgd. Dat bericht de Leidse universiteitskrant Mare.

Twee docenten die bij de manifestatie aanwezig waren, zouden door medewerkers van de universiteit zijn achtervolgd toen ze naar huis gingen. Een van hen zegt tegen Mare dat ze verbijsterd is dat de universiteit haar eigen mensen laat volgen. ‘Dit gaat alle perken te buiten. Deze handelwijze is zeer intimiderend. Ik ga een klacht indienen.’

De universiteit kwam op haar beurt met een stevig statement over de illegale demonstratie. Het college van bestuur zegt geschokt te zijn omdat het protest ‘niet tijdig is aangemeld zoals in onze huisregels voor evenementen en demonstraties is aangegeven’.

Het college zegt verder ‘passende maatregelen’ te nemen tegen iedereen die de regels heeft overtreden. ‘Deze regels zijn er namelijk niet voor niets: zij zijn noodzakelijk om de veiligheid van ons allemaal te garanderen, en de normen en waarden van onze gemeenschap te beschermen.’

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties