Utrechtse studenten vinden rankings belangrijk en antispieksoftware is niet discriminerend

In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week onder meer: Niet alle studenten zijn er blij mee dat de Universiteit Utrecht Times Higher Education vaarwel zegt en antispieksoftware van de VU is niet discriminerend.

Niet iedereen is blij nu Utrecht uit THE stapt

De Universiteit Utrecht (UU) besloot kort geleden om niet langer mee te doen aan de Times Higher Education ranking (THE). Dat is een van de belangrijkste mondiale graadmeters hoe goed een universiteit is. Maar er is ook al jaren veel kritiek op zulke lijstjes, die steevast worden aangevoerd door universiteiten als Oxford, Cambridge, Stanford en het MIT (en met een respectabele 79-ste plaats voor de RUG).

Om die reden werd het initiatief van UU over het algemeen met waardering ontvangen. De Utrechtse universiteitskrant DUB maakte een rondje langs studenten maar niet iedereen is er blij mee. Zij vrezen dat hun UU-diploma aan waarde inboet.

‘Het is onverantwoordelijk om je zo terug te trekken uit de THE-ranking’, zegt een Chinese student tegen DUB. ‘Als werkgevers in China mijn CV lezen, zullen ze zich afvragen of de UU wel een goede universiteit is. Het is heel gebruikelijk dat ze de drie belangrijkste universitaire ranglijsten (THE, Shanghai en QS – red.) raadplegen bij het evalueren van talent.’

RUG-rector Jacquelien Scherpen noemde de stap van UU eerder ‘moedig’. Maar Groningen is niet van plan Utrecht te volgen.

Antispieksoftware niet discriminerend

De Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam heeft een zwarte student niet gediscrimineerd door het antispiekprogramma Proctorio te gebruiken bij online tentamens. Dat stelt het College voor de Rechten van de Mens na onderzoek, zo bericht universiteitskrant Ad Valvas.

Een oud-masterstudent die tijdens de coronacrisis een online tentamen deed, kon zich met moeite inloggen omdat haar gezicht niet werd herkend. Ze vermoedde dat dit door haar donkere huidskleur kwam en diende een klacht in bij de VU.

Die ontkende. Ook andere studenten hadden weleens inlogproblemen en die hadden niets te maken met hun huidskleur, stelde de uni indertijd.
Het college oordeelt dat de universiteit niet heeft gediscrimineerd door de antispieksoftware te gebruiken. De inlogproblemen van de student zijn niet te wijten aan haar huidskleur, wel aan een slechte internetverbinding en het dragen van een bril.

De VU had wel alerter moeten reageren op de klacht van de student, stelt het college ook. De uni kwam pas na zeven maanden in actie.

UvA veroordeelt acties Israël niet

Bijna achthonderd studenten, medewerkers en alumni van de Universiteit van Amsterdam hebben een brief ondertekend waarin het college van bestuur wordt opgeroepen de acties van Israël te veroordelen. Ze zien het als de ‘verantwoordelijkheid’ van de UvA om zich uit te spreken tegen ‘de genocide door Israël’.

‘Wij hebben allerlei wetenschappers in huis die weten wat genocide is, wat een bezetting is en wat oorlogsmisdaden zijn’, zegt promovendus Eleri Connick, tegen de Volkskrant. ‘Waarom zou je nog onderwijzen over mensenrechten als je die van de Palestijnen niet verdedigt?’

De UvA veroordeelde wel nadrukkelijk de inval van Rusland in Oekraïne, zeggen de ondertekenaars. Maar nu komt de uni niet verder dan haar zorgen kenbaar te maken over ‘de aanval van Hamas op Israël, de aanhoudende gevechten en de reactie van Israël’.

De universiteit gaat niet mee met de brief, laat collegevoorzitter Geert ten Dam aan de Volkskrant weten: ‘Er is boosheid en angst. Maar voor ons is het belangrijkste nu om de onderlinge rust te bewaren. En dat kan alleen als wij zelf geen stelling nemen als bestuur.’

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties