University College grijpt net mis

Het University College Groningen (UCG) heeft het doel van honderd eerstejaars toch niet gehaald.
Door Peter Keizer

In juni dacht het UCG nog 102 studenten binnen te halen, maar uiteindelijk zijn er ‘slechts’ 86 aan het eerste jaar begonnen. ‘Zoals dat bij andere RUG-opleidingen en UC’s in den lande gebruikelijk is, vallen er studenten af wegens ziekte, ontbreken van financiering, toelating tot een opleiding in het vaderland, het toch opnemen van een gap year et cetera’, legt decaan Hans van Ees uit.

Het UCG had de afgelopen jaren veel moeite om voldoende studenten aan te trekken. De faculteit heeft honderd eerstejaars nodig, maar wist de afgelopen twee jaren slechts dertig studenten binnen te halen. De belangstelling viel zo tegen dat het universiteitsbestuur zich begon af te vragen of het de stekker eruit moest trekken.

‘Vol vertrouwen’

Dat het doel niet is gehaald, neemt volgens Van Ees niet weg dat het UCG tevreden is met de omvang van de groep eerstejaars. ‘We zijn vol vertrouwen van start gegaan met het academische jaar’, zegt hij.

De gemiste richtlijn lijkt weinig consequenties te hebben voor het UCG. Het universiteitsbestuur is juist ‘heel blij’ met de groei en heeft er vertrouwen in dat die zal doorzetten, laat RUG-woordvoerder Gernant Deekens weten. ‘Maar we zijn er nog niet’, zei RUG-voorzitter Sibrand Poppema in de universiteitsraad. ‘Daarom zullen we ook volgend jaar in de gaten houden hoe het gaat met de werving.’

Wel blijven de eerder uitgestelde verhuisplannen van het UCG voorlopig nog even in de ijskast, totdat de faculteit zich in de ogen van het RUG-bestuur voldoende bewezen heeft. Het bestuur gaat dan ook een nieuw doel vaststellen voor de faculteit. Of de lat net zo hoog of juist hoger komt te liggen, is nog niet bekend.

Van Ees verwacht dat nu er meer eerstejaars zijn, het makkelijker wordt om de zichtbaarheid van het UCG te vergroten. ‘Om zo de langetermijndoelstelling te realiseren’, reageert hij.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties