Universiteiten schorten alle samenwerking met Rusland en Belarus op

De universiteiten, hogescholen en academische ziekenhuizen werken voorlopig niet meer samen met onderwijs- en kennisinstellingen in Rusland en Belarus.

Dit houdt in dat er geen financiële transacties meer worden gedaan en dat er geen data en kennis worden uitgewisseld. Ook zullen er voorlopig geen gezamenlijke (wetenschappelijke) evenementen zijn en worden deelnemers vanuit Russische en Belarussische instellingen uitgesloten van deelname.

Verder worden er geen nieuwe samenwerkingsprojecten gestart en zijn onderzoekers van Russische of Belarussische instelling niet meer welkom als referent of commissielid bij de beoordeling van onderzoeksvoorstellen.

Dringende oproep

Het besluit volgt na een ‘dringende oproep’ van minister Dijkgraaf van Onderwijs vanwege de invasie in Oekraïne. De roep om de banden te bevriezen werd de laatste dagen steeds luider, binnen en buiten de universiteiten. Duitsland en Denemarken besloten daar eerder deze week al toe.

De RUG en andere onderwijsinstellingen zetten enkele dagen geleden ook de samenwerking met niet-universitaire instellingen in Rusland en Belarus in de koelkast.

In een verklaring zegt koepelorganisatie Universiteiten van Nederland (UNL, voorheen VSNU) diep geschokt te zijn door de Russische inval in Oekraïne. ‘Dit is een rechtstreekse aanval op vrijheid en democratie, de fundamentele waarden waarop academische vrijheid en samenwerking zijn gebaseerd.’

Samenwerking

Nederlandse universiteiten, hogescholen, KNAW, NWO en umc’s hebben tientallen formele samenwerkingsverbanden met Rusland en Belarus.

Aan de Nederlandse universiteiten en hogescholen studeren op dit moment ruim negenhonderd Oekraïense studenten, zo’n 1650 Russische en enkele Belarussische studenten. En zijn honderden Oekraïense, Russische en Belarussische medewerkers actief.

Bij de RUG staan 43 Oekraïense en 105 Russische studenten ingeschreven. Ook zijn er 16 werknemers uit Oekraïne en 29 uit Rusland.

Volgens UNL kunnen Russische en Belarussische studenten, docenten en onderzoekers die op dit moment in Nederland zijn hier blijven. Nederlandse studenten, docenten en onderzoekers die in Rusland en Belarus zitten, wordt dringend geadviseerd terug te keren naar Nederland als dat op een veilige manier kan.

Lees ook:

Engels

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties