Universiteiten Indonesië zetten deuren open

Indonesische en Nederlandse onderwijsinstellingen vinden elkaar vaker en beter. Nederlandse studenten kunnen daardoor steeds gemakkelijker studeren en onderzoek doen in Indonesië. Twintig universiteiten presenteren in de Week of Indonesia-Netherlands Education and Research 2022 hun internationale programma.


“Voor onze universiteit is internationalisering heel belangrijk.” Wilma Latuny is hoofd van het internationale bureau van de Pattimura Universiteit op Ambon in Oost-Indonesië. Zij is een van de deelnemers aan het evenement. “Wij willen heel bewust een bijdrage leveren aan multicultureel bewustzijn, tolerantie en wereldburgerschap. Daarnaast is uitwisseling ook goed voor ons onderwijs en onderzoek. Studenten en verder iedereen aan de universiteit profiteren.” Latuny kan het weten. Zij studeerde op haar beurt in Nederland, in Tilburg en Maastricht.


Voor studenten is het eenvoudig om een tijd in Indonesië te studeren of onderzoek te doen. Veel universiteiten en scholen voor hoger onderwijs hebben een internationaal programma en samenwerkingsovereenkomsten met hun Nederlandse tegenhangers. Bovendien hebben de instellingen een vergelijkbaar systeem met een bachelor-, master- en PhD-structuur. “Wij zijn een echte eilanden-universiteit met een eigen geschiedenis. Het betekent dat er specifieke kennis is. Zo zijn er nu studenten uit Nederland die onderzoek doen naar de vervuiling van de zee,” vertelt Latuny. “Maar ook de roerige geschiedenis van de Molukken maakt dat er veel expertise is op het gebied van peacekeeping.” Voor onderzoek verblijven de studenten meestal een tot drie maanden aan de universiteit. De onderwijsprogramma’s duren vaak een semester. “De studenten worden goed begeleid,” zegt Latuny. “Zo helpen wij ze bijvoorbeeld met huisvesting.”
Net als vele andere instellingen voor hoger onderwijs in Indonesië heeft de Pattimura Universiteit samenwerkingsovereenkomsten met meerdere Nederlandse universiteiten en hogescholen, zoals onder andere met de faculteit sociale wetenschappen van de Vrij Universiteit en op medisch gebied met de HZ Hogeschool in Vlissingen. Latuny: “Daar zijn wij heel blij mee, tegelijkertijd hopen wij tijdens de expo ook kennis te maken met nieuwe potentiële partners.”


De universiteit van Ambon is naast negentien andere onderwijsinstelllingen een van de deelnemers aan het speciale evenement Study in Indonesia Virtual Expo waar aspirant-studenten en vertegenwoordigers van onderwijsinstellingen in Nederland meer te weten kunnen komen over studie- en samenwerkingsmogelijkheden.


Meer weten?

Ontmoet online vertegenwoordigers van twintig Indonesische universiteiten en onderwijsinstellingen tijdens de Study in Indonesia Virtual Expo van 18-20 oktober 2022. De expo is een onderdeel van de The Week of Indonesia-Netherlands Education and Research (WINNER)

Meer informatie over het programma en deelnemende universiteiten en scholen vind je hier
https://winner.or.id/winner-2022/study-in-indonesia-virtual-expo/

Wat kun je verwachten?
– Informatie over internationale programma’s, studiebeurzen, stages, gap year en samenwerkingsmogelijkheden voor internationaal onderzoek.
– Uitleg over de studie- en onderzoeksmogelijkheden door vertegenwoordigers van de universiteiten en scholen, alumni en huidige studenten.