Verwarring bij ontruiming Harmoniecomplex (UPDATE)

Het was toch geen oefening

Verwarring bij ontruiming Harmonie (UPDATE)

De ontruiming die dinsdag in het Harmoniecomplex plaatsvond, was geen oefening en verliep wel zoals het hoort. Dit in tegenstelling tot UKrants eerdere bericht naar aanleiding van de zorgen van studentenraadspartij Progressief Rechten.
20 februari om 13:52 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:19 uur.
februari 20 at 13:52 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:19 PM.
Avatar photo

Door Giulia Fabrizi

20 februari om 13:52 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:19 uur.
Avatar photo

By Giulia Fabrizi

februari 20 at 13:52 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:19 PM.
Avatar photo

Giulia Fabrizi

Nieuwscoördinator Volledig bio » News coordinator Full bio »

Op de tweede verdieping van het gebouw stond kort het snoer van een stofzuiger in brand, legt hoofd BHV Rein van den Bos uit. ‘Dat heeft de rookmelder geactiveerd in dat gedeelte van het gebouw. Zodoende is ons veiligheidsprotocol in werking getreden en dat heeft goed gefunctioneerd.’ Het gebouw was, zoals vaak geoefend, tijdig ontruimd.

Brandalarm

Progressief Rechten zei donderdag dat het brandalarm het deels niet deed. Volgens Van den Bos is dat juist onderdeel van het protocol. ‘Daar waar het ontstaat, gaat het brandalarm af.’ En dat gedeelte wordt vervolgens ontruimd.

Alles verliep volgens Van den Bos precies zoals meerdere keren per jaar wordt geoefend. Totdat er verwarring leek te ontstaan in het gedeelte van het gebouw waar het alarm niet was afgegaan.

‘Daar zagen mensen uit het raam anderen naar buiten lopen’, zegt Van den Bos. ‘En het geluid van het alarm in de verte veroorzaakte onrust. Om verdere onduidelijkheid te voorkomen, leek ons de beste strategie om alsnog iedereen te ontruimen.’

Daar waar het alarm niet vanzelf was afgegaan, werd dit vervolgens door de intercom omgeroepen. Maar dat betekent niet dat het brandalarm daar niet functioneert.

Progressief Rechten

Van den Bos, die voor het Harmoniecomplex 95 bhv’ers onder zich heeft, herkent de geluiden van Progressief Rechten over de verwarring en miscommunicatie bij bhv’ers niet.

De studentenpartij stelde donderdag dat de ‘brandoefening’ van dinsdagmiddag in het Harmoniecomplex gebrekkig was verlopen. Bhv’ers zouden in paniek zijn geweest en niet geweten hebben wat te doen, of waar de vluchtroutes waren.

‘Ik weet niet waar het vandaan komt’, zegt Van den Bos. ‘Wij zijn heel zorgvuldig in onze instructies. Ik heb ook bhv’ers gesproken die op de plaats waren waar het alarm afging en die konden het verhaal ook niet onderschrijven.’

Onacceptabel

Volgens de studentenraadspartij zou dinsdag bovendien niet de eerste keer zijn geweest dit collegejaar dat brandoefeningen niet goed gingen. ‘Het is onacceptabel dat een brandoefening zo slecht verloopt’, stelde voorzitter Sanne van Rees.

De studentenpartij wilde tijdens de volgende raadsvergadering aan het faculteitsbestuur rechten vragen om opheldering. Of ze dat nog van plan is, is onduidelijk. De partij was donderdagmiddag niet bereikbaar voor een reactie.

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties