Dat blijkt uit de reactie van de NWIB, de nationale koepelorganisatie die buitenlandse wetenschappelijke instituten beheert. De NWIB vergaderde afgelopen vrijdag over de kwestie.
‘Als bij één van de instituten ruimte is voor extra activiteiten, zoals bij het KNIR nu het geval is, kan de beherende instelling hierin het initiatief nemen’, laat de organisatie van samenwerkende universiteiten weten.
Groningse activiteiten
De RUG, die het KNIR namens de zes samenwerkende universiteiten beheert, wil de Groningse activiteiten in Rome graag uitbreiden. Zo wil de universiteit onder andere een wisselleerstoel voor Groningse hoogleraren instellen en wil ze ook bachelorstudenten de kans geven de mediterrane omgeving te leren kennen.
Wat is het KNIR?
Het Koninklijk Nederlands Instituut Rome (KNIR) is de oudste en grootste onderzoeksinstelling van de Nederlandse Wetenschappelijke Instituten in het Buitenland (NWIB). Het geeft wetenschappelijk onderwijs en onderzoek op het gebied van geschiedenis, kunstgeschiedenis en archeologie.
De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) beheert het KNIR namens de zes deelnemende universiteiten en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De Universiteit Utrecht, Vrije Universiteit, Universiteit van Amsterdam, Universiteit Leiden en Radboud Universiteit Nijmegen zijn de andere vijf deelnemers.
Drie weken geleden werd bovendien bekendgemaakt dat oud-rector Elmer Sterken tot 1 januari 2020 interim-directeur van het KNIR zal zijn.
Een vreemde keuze, vinden bij het instituut betrokken academici, want Sterken spreekt geen Italiaans en is bovendien econoom.
Degradatie
Bij academici van de andere aangesloten universiteiten vielen de plannen slecht. ‘Door nu 50 procent van de activiteiten voor zichzelf op te eisen, degradeert de RUG het KNIR tot een algemene buitenlandcampus, ten koste van de nationale academische gemeenschap’, schreven ze in een protestpetitie.
De petitie werd in twee weken tijd ruim 2600 keer ondertekend en afgelopen vrijdag voor de vergadering aan de NWIB aangeboden. Hoewel de NWIB in haar reactie op de RUG-plannen niet expliciet naar de petitie verwijst, schrijft ze wel dat ‘het KNIR samen met de andere instituten voluit deel blijft uitmaken van de koepel NWIB, de gezamenlijke aansturing blijft’.
Nieuwe directeur
Wat betreft de tijdelijke aanstelling van oud-rector Sterken als directeur van het KNIR is de NWIB ook helder: ze heeft de benoeming vrijdag officieel goedgekeurd. Ook schrijft ze in haar reactie dat de werving voor een vaste nieuwe wetenschappelijke directeur is gestart.
Het gaat om een ‘open procedure’, waardoor geschikte kandidaten van alle aangesloten universiteiten kunnen solliciteren.
Bachelorstudenten kunnen al heel goedkoop kennismaken met een mediterrane omgeving, overigens een uitstekend leerdoel voor een universiteit, als het Harvard aan de river-Reitdiep, immers, Groningen is door de opwarming bijkans mediterraan geworden. De benoeming van Sterken kan een zegen zijn voor Italie; hij zou daar colleges macro-economie kunnen geven, en onderwijl kan hij Italiaans leren! En bij terugkomst geeft hij dan een college kunstgeschiedenis!
Altijd weer mooi om te zien, de verschillen in perspectief:
Vanuit de Nijmeegse Ivoren Toren:
https://www.voxweb.nl/nieuws/slag-om-romeins-instituut-is-nog-niet-gestreden