RUG-plan voor instituut Rome krijgt steun

De RUG kan haar plannen voor het Koninklijk Nederlands Instituut in Rome (KNIR), ondanks bezwaren van betrokken wetenschappers, gewoon doorzetten.
Door Giulia Fabrizi

Dat blijkt uit de reactie van de NWIB, de nationale koepelorganisatie die buitenlandse wetenschappelijke instituten beheert. De NWIB vergaderde afgelopen vrijdag over de kwestie.

‘Als bij één van de instituten ruimte is voor extra activiteiten, zoals bij het KNIR nu het geval is, kan de beherende instelling hierin het initiatief nemen’, laat de organisatie van samenwerkende universiteiten weten.

Groningse activiteiten

De RUG, die het KNIR namens de zes samenwerkende universiteiten beheert, wil de Groningse activiteiten in Rome graag uitbreiden. Zo wil de universiteit onder andere een wisselleerstoel voor Groningse hoogleraren instellen en wil ze ook bachelorstudenten de kans geven de mediterrane omgeving te leren kennen.

Drie weken geleden werd bovendien bekendgemaakt dat oud-rector Elmer Sterken tot 1 januari 2020 interim-directeur van het KNIR zal zijn.

Een vreemde keuze, vinden bij het instituut betrokken academici, want Sterken spreekt geen Italiaans en is bovendien econoom.

Degradatie

Bij academici van de andere aangesloten universiteiten vielen de plannen slecht. ‘Door nu 50 procent van de activiteiten voor zichzelf op te eisen, degradeert de RUG het KNIR tot een algemene buitenlandcampus, ten koste van de nationale academische gemeenschap’, schreven ze in een protestpetitie.

De petitie werd in twee weken tijd ruim 2600 keer ondertekend en afgelopen vrijdag voor de vergadering aan de NWIB aangeboden. Hoewel de NWIB in haar reactie op de RUG-plannen niet expliciet naar de petitie verwijst, schrijft ze wel dat ‘het KNIR samen met de andere instituten voluit deel blijft uitmaken van de koepel NWIB, de gezamenlijke aansturing blijft’.

Nieuwe directeur

Wat betreft de tijdelijke aanstelling van oud-rector Sterken als directeur van het KNIR is de NWIB ook helder: ze heeft de benoeming vrijdag officieel goedgekeurd.  Ook schrijft ze in haar reactie dat de werving voor een vaste nieuwe wetenschappelijke directeur is gestart.

Het gaat om een ‘open procedure’, waardoor geschikte kandidaten van alle aangesloten universiteiten kunnen solliciteren.

 

Engels

2 REACTIES

  1. Bachelorstudenten kunnen al heel goedkoop kennismaken met een mediterrane omgeving, overigens een uitstekend leerdoel voor een universiteit, als het Harvard aan de river-Reitdiep, immers, Groningen is door de opwarming bijkans mediterraan geworden. De benoeming van Sterken kan een zegen zijn voor Italie; hij zou daar colleges macro-economie kunnen geven, en onderwijl kan hij Italiaans leren! En bij terugkomst geeft hij dan een college kunstgeschiedenis!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in