Uni’s houden dit jaar nog bsa, hogescholen niet

Uni’s houden dit jaar nog bsa, hogescholen niet

Het bindend studieadvies (bsa) wordt dit jaar niet geschrapt op universiteiten. Dat zegt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Op hogescholen wordt het bsa dit jaar wel afgeschaft.
12 november om 15:23 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:22 uur.
november 12 at 15:23 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:22 PM.
Avatar foto

Door Sara Rommes

12 november om 15:23 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:22 uur.
Avatar foto

By Sara Rommes

november 12 at 15:23 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:22 PM.
Avatar foto

Sara Rommes

Student-redacteur Volledig bio Student editor Full bio

Het ministerie nam het besluit omdat universiteiten al het onderwijs gewoon kunnen aanbieden, meldt de NOS. Daarnaast hebben ze veel minder te maken met praktijkonderwijs dan hogescholen. Verder blijkt dat studenten aan de universiteiten door de coronacrisis nauwelijks vertraging hebben opgelopen.

Een gek besluit, vindt de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). ‘Vanwege de coronacrisis staat het hele studentenleven op zijn kop. Het vele online onderwijs zorgt voor veel concentratie- en motivatieproblemen onder studenten’, zegt voorzitter Lyle Muns.

De LSVb maakt zich dan ook vooral zorgen om de eerstejaars. ‘Het getuigt van weinig begrip dat de huidige eerstejaarsstudenten in deze moeilijke omstandigheden ook nog eens een bindend studieadvies opgelegd krijgen.’

Eerstejaars

De LSVb vindt het ook vreemd dat, in tegenstelling tot de universiteiten, het bsa wel wordt geschrapt op hogescholen.

Muns: ‘Vorig jaar werd er wel coulance geboden aan eerstejaarsstudenten. De situatie voor de huidige generatie eerstejaarsstudenten is alleen maar ingewikkelder geworden, omdat zij helemaal geen onderwijs buiten de coronacrisis kennen. Het is dan ook moeilijk te begrijpen dat het bsa voor hen niet geschrapt wordt, terwijl studenten op de hogeschool dat wel krijgen.’

Ook de Groninger Studentenbond (GSb) is niet blij. ‘We vinden het onbegrijpelijk dat er vanuit wordt gegaan dat studenten hetzelfde kunnen doen als andere jaren’, zegt voorzitter Marinus Jongman. ‘Zeker in het kader van studentenwelzijn. Het onderwijs is minder goed en studenten hebben meer moeite met studeren onder deze omstandigheden.’

Kort door de bocht

Met het argument dat er minder vertraging wordt opgelopen, heeft de GSb weinig. ‘Het is een beetje kort door de bocht om te zeggen dat als er geen vertraging was in maart, dat nu ook niet het geval zal zijn. We zijn maanden verder en je kunt nu tegen veel dingen aanlopen waar je toen geen last van had’, zegt Jongman.

Het is nog onduidelijk wat de RUG gaat doen met het besluit van het ministerie en of ze uitzonderingen zal maken voor bepaalde studies. 

Engels

12 November 2020 | 22-11-2020, 16:22
Array

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties