Unigebouw in Den Haag dicht en schilderij van Louis Beel van de wand gehaald

In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week onder meer: Haags universiteitsgebouw dicht wegens veiligheidsrisico en Nijmeegse studenten halen schilderij van de wand.

Haags gebouw van uni Leiden dicht


Het Wijnhavengebouw van de Universiteit Leiden in Den Haag is vrijdag gesloten. Er is volgens de uni sprake van een ‘verhoogd veiligheidsrisico’, maar het is onduidelijk wat dat inhoudt.

De Leidse universiteitskrant Mare meldt dat het college van bestuur studenten en medewerkers vraagt ‘om niet naar die locatie te komen’. Bij andere Haagse gebouwen van de universiteit wordt gecontroleerd of studenten een studentenpasje hebben.

De universiteit wil op dit moment niet meer informatie delen, zegt een woordvoerder tegen Mare. De politie zegt dat het sluiten van het faculteitsgebouw een eigen afweging is geweest van de universiteit, en niet gebeurde op aanwijzing van politie of de gemeente.

‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf’

‘Als universiteit hoeven we niets te verbergen: Verbeter de wereld, begin bij jezelf!’ Dat schrijft hoogleraar Boudewijn van Dongen van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) in zijn column voor Cursor, de onafhankelijke universiteitskrant in de lichtstad.

Van Dongen neemt het op voor de redactie van Cursor, die overhoop ligt met het college van bestuur nadat het twee weken geleden hoofdredacteur Han Konings per ommegaande uit zijn functie zette. Aanleiding was een kritisch portret over de nieuwe rector (over belangenverstrengeling) dat volgens het cvb ‘niet voldoet aan de nieuwsbehoefte’ van de academische gemeenschap.

Van Dongen schrijft dat zo’n artikel gepubliceerd moet kunnen worden als het voldoet aan de journalistieke principes en ‘niet of de reputatie van de universiteit in het geding is’. Van Dongen: ‘Voor jubelartikelen over hoe goed je wel niet bent, heb je een marketingafdeling.’

Schilderij Louis Beel van de wand gehaald

Foto: Erik van ‘t Hullenaar/VOX

Studenten en promovendi hebben afgelopen week een portret van Louis Beel van de muur gehaald in een van de gebouwen van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Reden is volgens de universiteitskrant VOX ‘de omstreden reputatie van de voormalig minister-president’.

De activisten willen benadrukken dat onder Beel, minister-president tijdens de onafhankelijkheidsoorlog van Indonesië, extreem veel geweld is gebruikt toen dat land zich losmaakte van Nederland. Op de lege plek hingen zij vervolgens een schilderij op van Diponegoro, leider van het verzet tegen de Nederlanders tijdens de Java-oorlog van 1825 tot 1830.

Hoe dit afloopt, is niet duidelijk. Het portret van Diponegoro hangt nog aan de muur, dat van Beel staat er naast op de grond, op twee rubbertjes. VOX noteert dat de portier in het gebouw de actie onbewogen aanzag en niet optrad.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties