Uni van Amsterdam kiest voor antispieksoftware

Uni van Amsterdam kiest voor antispieksoftware

In ‘Intussen elders’ verzamelen we opmerkelijk nieuws van andere universiteiten. Deze keer onder meer: UvA kiest voor antispieksoftware, maar er is ook veel kritiek.
Samengesteld door Rob Siebelink
8 mei om 9:41 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:20 uur.
mei 8 at 9:41 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:20 PM.

UvA kiest voor antispieksoftware

De UvA gaat de komende tentamenweken gebruik maken van surveillancesoftware bij online tentamens, het zogenoemde proctoring, of in normaal Nederlands antispieksoftware. Dat heeft het universiteitsbestuur besloten, meldt Folia. Het is tegen de zin van de studentenraad; die was, is en blijft tegen.

Om fraude te voorkomen, kijkt en luistert een softwareprogramma via de webcam en microfoon mee terwijl een student een tentamen maakt. Ook registreert het het aantal  toetsaanslagen.

De UvA maakt gebruik van het programma Proctorio, dat bijvoorbeeld ook rondslingerende boeken registreert (waarmee gespiekt kan worden), of hoort als er mensen praten in de kamer waar het tentamen wordt gemaakt. Bij onraad kunnen docenten de opname bekijken of er daadwerkelijk wordt gefraudeerd.

‘Het systeem noteert niet alleen de kennis die je hebt van een vak, maar slaat ook allerlei andere zaken op, zoals je huis,’ zei studentenraadsvoorzitter Pjotr van der Jagt eerder in Folia. ‘Dat is jouw plek, jouw omgeving, jouw safe space. De universiteit heeft daar niet zoveel te zoeken.’

‘Proctoring deugt niet en werkt niet’

Massatoets bij geneeskunde

In een opiniestuk in het Leidse universiteitsblad Mare neemt hoogleraar rechtsgeschiedenis Egbert Koops geen blad voor de mond als het gaat over het inzetten van antispieksoftware. Het deugt niet én het werkt niet, is kort samengevat zijn conclusie.

Los van alle privacybezwaren, kan digitaal toezicht bij tentamens zelfs de simpelste vormen van fraude niet tegengaan, stelt Koops. ‘Het sop is de kool niet waard.’

Het overnemen van webcam en laptop doet bijvoorbeeld niets tegen de beschikbaarheid van andere digitale middelen (zoals smartphone, tablet, smartwatch of Xbox Live).

Verder heeft de webcam een nogal beperkt blikveld. ‘Zelfs een digibeet als ik heeft inmiddels wel door waar ik mijn spiekbriefje moet neerleggen.’ Ten slotte, aldus Koops, kun je met de software niet vaststellen wie er achter de laptop zit: de student zelf, of iemand die namens hem het tentamen maakt.

Er is volgens de rechtenprofessor maar een remedie: offline tentamineren met afdoende identiteitscontrole. ‘Er staan op dit moment genoeg geschikte zalen leeg, dus het moet te organiseren zijn, zelfs in de anderhalvemeteruniversiteit’, schrijft hij in Mare.

Universiteiten verbieden Zoom

Enkele universiteiten stoppen met het videoconferentieprogramma Zoom omdat computers makkelijk gehackt kunnen worden, meldt de NOS. De Universiteit van Antwerpen deed de software al in de ban, en ook de TU Delft wil er nu vanaf, meldt het universiteitsblad Delta.

De TU Delft telt ongeveer zesduizend Zoomgebruikers, meldt de uni. ‘In veel gevallen waren de licenties individueel aangeschaft om te voorzien in de acute onderwijsbehoefte.’ ICT kijkt nu naar andere programma’s, zoals Teams van Office 365.

Volgens de Vereniging van Universiteiten (VSNU) is er geen beleid op het gebruik van apps voor videoconferenties. De universiteiten moeten zelf een risicoafweging maken, zegt de koepelorganisatie van Nederlandse universiteiten tegen de NOS.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties