Uni Maastricht boos over beschuldiging ‘rape culture’ en natuur keert terug in Utrecht

In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week: Feminists of Maastricht beschuldigt universiteit van het steunen van ‘rape culture’ en de das en patrijs moeten terugkeren op Science Park Utrecht.

Uni Maastricht boos na ‘onterechte verdachtmaking’

Studentenorganisatie Feminists of Maastricht (FOM) beschuldigt de Universiteit Maastricht dat die ‘de verdediger van aanranders, aanvallers en verkrachters’ is. Dat meldt de Maastrichtse universiteitskrant Observant.

De beschuldiging is het universiteitsbestuur in het verkeerde keelgat geschoten: ‘Dat de UM een cultuur van ontoelaatbaar seksueel gedrag onder de noemer van een rape culture zou tolereren en zelfs zou bevorderen, gaat volstrekt voorbij aan de realiteit.’

FOM, de club die eerder dit jaar in verband werd gebracht met het platleggen van de website van Observant omdat ze het oneens was met de berichtgeving door de krant, baseert zich op het verhaal van een student die het slachtoffer was van seksueel ongewenst gedrag maar vergeefs bij de universiteit zou hebben aangeklopt voor hulp.

FOM zelf wil niets toelichten in verband met ‘vertrouwelijkheid’ en staat na het eerdere akkefietje ook Observant niet meer te woord. Wel zegt de groep dat er veel meer incidenten zijn geweest die de universiteit doelbewust onder het tapijt heeft geveegd, maar ook dat onderbouwt ze niet.

Het bericht van FOM heeft geleid tot vernielingen aan UM-gebouwen en her en der plakacties. De uni is verontwaardigd over de aantijgingen en spreekt van ‘onjuistheden en onterechte verdachtmakingen‘.

Das en patrijs keren terug op Science Park Utrecht

In de jaren zestig van de vorige eeuw streek de Universiteit Utrecht (UU) neer buiten de stad, in een gebied dat jarenlang De Uithof heette en tegenwoordig Utrecht Science Park. Het was indertijd een gebied met rivieren en boomgaarden. Tegenwoordig doet nog maar weinig daar aan denken, met de vele torenhoge gebouwen, parkeergarages en brede rijbanen met tramrails.

Maar de UU wil het Utrecht Science Park vergroenen. Het moet een ‘aantrekkelijk leefgebied voor planten en dieren’ worden. Door water en groen met elkaar te verbinden, ontstaat een ‘blauw-groen netwerk’. De hoop is dat daardoor dieren die er vroeger huisden (patrijzen en dassen) terugkeren.

Het basiswerk kan in 2025 klaar zijn, daarna moet de natuur het zelf overnemen, zegt projectleider Dorinne Raaimakers in de Utrechtse universiteitskrant DUB.

Met de bebouwing en drukte van nu is het niet realistisch om te zeggen dat het gebied er weer uit zal zien zoals voor de jaren zestig van de vorige eeuw, aldus Raaimakers. ‘Dat kan niet. Maar we denken wel dat een aantal planten- en diersoorten die hier van oudsher leefden terugkeren om zich hier weer permanent te vestigen.’

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties