Dat heeft het bestuur van de faculteit Medische Wetenschappen bekendgemaakt tijdens een vergadering van de O&O-raad, bevestigen meerdere leden van de raad. ‘We wachten nu in spanning af’, zegt raadsvoorzitter Marcel Ruiters.
De faculteit zou de opleiding biomedical engineering exporteren naar de toekomstige RUG-campus in China, maar heeft besloten daar vanaf te zien omdat geen van de ziekenhuizen in Yantai de opleiding kan faciliteren. De stad Yantai heeft nu aangeboden een ziekenhuis te bouwen, zodat de opleiding alsnog naar China kan.
Of het UMCG betrokken zal zijn bij de oprichting van het ziekenhuis, is volgens de O&O-raadsleden onduidelijk. Het academisch ziekenhuis was niet bereikbaar voor commentaar. Vorig jaar april bracht een delegatie van de China Agricultural University – de universiteit waarmee de RUG een zustercampus in China wil beginnen – al een bezoek aan het UMCG.
‘Veel onduidelijk’
De plannen van het UMCG werden donderdag besproken tijdens een bijeenkomst van
raden van faculteiten die betrokken zijn bij Yantai. Volgens de raadsleden is er nog veel onduidelijk.
In iets minder dan een jaar tijd wil de RUG zes opleidingen starten in de Chinese stad. Maar er zijn nog veel vragen, bleek tijdens de bijeenkomst van de faculteitsraden van Economie & Bedrijfskunde (FEB), Wiskunde & Natuurwetenschappen (FWN), Ruimtelijke Wetenschappen (RW), Medische Wetenschappen en letteren, met de universiteitsraad.
‘Er moet zo veel en zo snel. Er moeten uiteindelijk in totaal 37 opleidingen naartoe. Nog maar zes zijn gespecificeerd’, zei voorzitter Kees van Veen van de faculteitsraad van FEB.
Impact
Studenten en medewerkers maken zich zorgen over de impact die het openen van de campus heeft op de Groningse opleidingen. ‘Als een derde van mijn afdeling naar Yantai moet, dan heb ik een gigaprobleem. Ik krijg hoofdpijn als ik erover nadenk. En we weten allemaal hoe moeilijk het is om goed vervangend personeel aan te trekken’, zei Hans Jansen, voorzitter van de faculteitsraad van letteren.
Verder vragen de faculteitsraden zich af of het mogelijk is om binnen de gestelde tijd de opleidingen te starten en of onderwijsminister Jet Bussemaker nog voor de Kamerverkiezingen de nodige wetsverandering kan doorvoeren. Verder willen ze weten of de internetverbinding daar snel genoeg zal zijn voor onderwijs en onderzoek, en wat de gevolgen zijn voor de RUG-opleidingen als de campus geen succes wordt.
‘Het zijn dezelfde vragen die we ook in het begin hebben gesteld en die we steeds herhalen’, zei Bart Beijer van de Personeelsfractie. ‘Dat dat zo vaak nodig is, laat wel zien dat het universiteitsbestuur de antwoorden niet heeft. Dat reageert vaak in de sfeer van: ‘Heb vertrouwen, het komt wel goed’. Ik vind dat flinterdun’, zei hij.
Eind volgende maand zal de universiteitsraad het universiteitsbestuur adviseren over de Yantai-plannen.