UKrant-columnist Laura van Meijeren is nu ook de nieuwe huisdichter van de RUG

Laura van Meijeren, sinds een jaar student-columnist voor UKrant, is de nieuwe huisdichter van de universiteit. Haar hoop voor dit jaar is dichterbij de mensen te zijn en te laten zien dat poëzie niet per se iets ingewikkelds is.

Van Meijeren, student communicatie en informatiewetenschappen, was dolgelukkig toen ze hoorde dat zij is verkozen tot nieuwe huisdichter van de RUG.

‘Er ging een serieus traject aan vooraf, waarin ik een plan moest schrijven, ideeën moest aanleveren en natuurlijk al een aantal gedichten. Ik wist echt niet of ik het zou worden, maar ik ben heel blij met de functie’, zegt ze.

Dichtbij

Wat haar mooi lijkt dit jaar, is als ze weer fysiek dichtbij de gemeenschap mag staan. Bijvoorbeeld door het organiseren van evenementen als een poëziewedstrijd. ‘Rond het thema diversiteit, dat lijkt me mooi. Ik denk dat er veel verborgen talent op de universiteit is. Maar je meteen opgeven voor het huisdichterschap is voor velen een brug te ver’, zegt Van Meijeren.

Een eenmalig evenement zou mensen volgens haar kunnen overhalen eens mee te doen en te ervaren dat poëzie niet per se iets ingewikkelds hoeft te zijn. Een ander evenement dat ze graag weer tot leven wil roepen, is de science slam: een dag waarop promovendi aan dichters gekoppeld worden. ‘Dan vertelt de promovendus de dichter over het onderzoek en schrijven ze samen een gedicht dat daarmee te maken heeft.’

Vrijheid

Van Meijeren, die naast haar studie werkt aan haar eerste boek, vindt het fijn dat ze vrij gelaten wordt in het invullen van de rol als huisdichter. ‘Ik moet maandelijks een gedicht aanleveren, het liefst over een onderwerp dat te maken heeft met het studentenleven. Maar ik heb ook veel vrijheid om er zelf iets van te maken.’

De gedichten die ze dit jaar schrijft, worden uiteindelijk gebundeld. ‘Ik ben de 23ste huisdichter en de vorige dichters hebben ook allemaal een bundel. Dan word je dus onderdeel van een serie, dat is hartstikke leuk.’

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties