Uitzetting dreigt voor broers

Darlington en Prosper Isaacs ontvluchtten de burgeroorlog in Sierra Leone en kwamen in 2001 naar Nederland, maar lopen nu het risico uitgezet te worden. Ze krijgen steun van Assen, de Hanzehogeschool en Darlingtons voormalige begeleider aan de RUG, maar de broers hopen ook op steun van de top van de universiteit.

Darlington en Prosper waren nog kinderen toen ze in Nederland arriveerden; Darlington was veertien jaar oud, Prosper elf. De broers kwamen zonder hun ouders naar Nederland.

‘We waren destijds helaas niet bekend met het Nederlandse systeem en omdat we asielzoekers waren, hadden we niet alle benodigde documenten bij ons’, vertelt Darlington, die een master informatiekunde op zak heeft.

‘We zitten hier vast’

Om die reden heeft de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) hun verzoek voor een verblijfsvergunning meerdere malen afgewezen.

Dit is niet de eerste keer dat Darlington en Prosper risico lopen uitgezet te worden. In 2010 vroeg de IND hen het land te verlaten, maar omdat ze niet de juiste reisdocumenten hadden, konden ze niet weg.

Dat betekent in feite dat de broers niet terug kunnen naar Sierra Leone, maar ze kunnen ook niet in Nederland blijven: in beide landen weigert de desbetreffende ambassade de juiste reisdocumenten te verschaffen.

‘We zitten hier eigenlijk gewoon vast en ik denk ook dat ze daarom onze zaak een tijd hadden laten liggen’, zegt Prosper, die afgestudeerd is aan de Hanzehogeschool in Groningen.

In september vond Darlington direct na zijn afstuderen een baan. Maar de IND wees zijn verzoek voor een werkvergunning af omdat hij nog geen verblijfsvergunning heeft. Zo begon de hele santenkraam opnieuw. De IND verzocht Darlington op 13 januari nogmaals het land te verlaten. Die beslissing tot uitzetting is echter tot nader order uitgesteld.

Actiecomité

Darlington en Prosper wisten dat het geen zin zou hebben om weer een verblijfsvergunning aan te vragen, en dus hebben ze de lokale politiek van Assen, waar ze wonen, om hulp gevraagd.

Deze heeft de kwestie openbaargemaakt in de hoop dat er meer aandacht voor zou komen. ‘Ze hebben een actiecomité opgericht en zijn een petitie gestart, en coördineren zowaar de hele campagne’, legt Darlington uit.

‘We dachten niet dat er zoveel mensen zouden tekenen’
‘Om eerlijk te zijn, dachten we niet dat er zoveel mensen zouden tekenen. We vinden het erg leuk om te merken dat mensen ons als een onderdeel van de samenleving zien’, zegt Prosper. Ook de burgemeester van Assen probeert de broers te helpen. Ze zijn blij met alle hulp: ‘Elke dag opnieuw is er die onzekerheid over wat er gaat gebeuren’, aldus Darlington.

‘Hij is Nederlands’

Johan Bos, professor computationele semantiek aan de RUG, was een van Darlingtons masterdocenten en begeleidde hem bij zijn pre-masterscriptie. Ook hij doet z’n best mensen over de petitie te vertellen en ze bewust te maken.

Professor Johan Bos
Professor Johan Bos

‘Mensen moeten echt tekenen’, zegt Bos. ‘Hij is Nederlands. Hij is afgestudeerd aan Nederlandse universiteiten en hij spreekt de taal ook heel goed. Hij heeft waarde voor onze samenleving, dus ik snap niet waarom ze hem terug zouden sturen.’

Ze hopen dat alle aandacht voor hun zaak zal helpen om minister van Immigratie Klaas Dijkhoff onder druk te zetten. Die moet het uiteindelijke besluit gaan nemen.

Darlington is oprecht dankbaar voor alle steun, niet alleen van zijn leraar maar van de hele letterenfaculteit. ‘Meneer Bos heeft me heel veel gesteund, maar ik had toch verwacht dat we hulp zouden krijgen van iemand met meer macht en invloed. Ik heb niets tegen de universiteit en ik weet niet of die gedachte überhaupt wel klopt of realistisch is’, benadrukt Darlington. Volgens RUG-woordvoerder Gernant Deekens had het RUG-bestuur nog niet van deze zaak gehoord.

Terug naar Sierra Leone

Hoewel eerst alleen Darlington uitgezet zou worden, zouden nu beide broers het land uit moeten. ‘Deze campagne gaat over ons allebei, dus alles wat voor Darlington geldt, geldt ook voor mij’, zegt Prosper. ‘Ik zou mijn broer nooit achter kunnen laten’, voegt Darlington eraan toe.

‘We zouden ons buitenlander voelen in Sierra Leone’
Darlington en Prosper willen er niet aan denken hoe het zou zijn om terug te gaan naar Sierra Leone. Ze hebben daar geen familie of vrienden, dus ze zouden helemaal opnieuw moeten beginnen. ‘We zouden ons buitenlander voelen in Sierra Leone’, zegt Darlington.

‘Alles wat we zijn en wat we hebben geleerd, is Nederlands’, vervolgt Prosper. ‘Dat mogen ze niet vergeten bij het maken van een beslissing.’

Onzekere toekomst

Ze zijn dag en nacht bezig met de campagne en wat gaat komen. ‘We zijn hier opgegroeid. We zijn Nederlands en we willen hier kunnen blijven’, zegt Prosper.

‘We wonen hier al zo lang, en het zou gewoon onmenselijk zijn van de IND om ons nu uit te zetten of op straat te gooien, want dat zit eraan te komen als we geen werkvergunning of reisdocumenten krijgen’, zegt Darlington.

Wil je Darlington en Prosper helpen? Dan kun je hier de petitie tekenen.

20-01-2016