Uitgespeeld

Foto: Reyer Boxem

Uitgespeeld

Vindicat stopt met feestjes waarbij dieren zijn. In plaats daarvan plaatst de vereniging een boksbal of springkussen. Goed idee, vindt columnist Bauke van der Kooij, mannelijke studenten die in plaats van hertjes nu luchtkastelen bespringen.
Door Bauke van der Kooij
28 januari om 13:01 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:18 uur.
januari 28 at 13:01 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:18 PM.

Vindicat is sinds 2016 bezig met een verandering van de verenigingscultuur. Nu, vier jaar later, stoppen ze met het gebruik van dieren voor vermaak tijdens feestjes. Zelf kom ik op feestjes altijd hooguit een paar dansende fruitvliegjes tegen, dus was ik benieuwd hoe zulke dingen er aan toe gaan bij de grootste studentenvereniging van Groningen.

Na wat zoekwerk vind ik verhalen over de aanwezigheid van pony’s, tijgerwelpjes en zelfs een alligator, maar dat is nu dus verleden tijd. Worden op deze diervrije feestjes pandapunten vanaf nu dan ook vernoemd naar een langzaam bloeiende plant in plaats van een langzaam voortplantend dier?

De Aziatische aronskelk, bijnaam ‘penisplant’, bloeit in ieder geval maar eens in de tien jaar, maar ik betwijfel of de naamgeving ‘penispunten’ in de smaak zal vallen.

Toch is het meest opvallend nog wel de uitspraak van rector Floris Hamann of de leden de dieren gaan missen: ‘Nee, dat denk ik niet. Bij het volgende feestje zetten we gewoon een extra springkussen of boksbal neer. Maar in ieder geval geen dieren meer.’

Nu kan je het grapje maken dat een agressief Vindicatlid ook een boks-bal is

Nu kan je het grapje maken dat een agressief Vindicatlid ook een boks-bal is, maar dat is wel erg makkelijk. Veel zorgwekkender zijn de voorwerpen die zij voortaan gaan gebruiken: een boksbal en een springkussen. Als deze vervanging zijn voor de dieren, ben ik toch benieuwd wat er dan wel niet gebeurde met die dieren.

Toch lijkt het me helemaal geen verkeerde ontwikkeling, mannelijke studenten die in plaats van hertjes nu luchtkastelen gaan bespringen. Ik moet denken aan moedertje Groningen, die van alles probeert maar haar ongehoorzame kinderen maar niet onder controle kan krijgen, wat zij ook probeert.

Hyperactieve, jengelende kinderen kunnen zich lekker uitleven op een springkussen, waarna zij als ze uitgespeeld zijn en hun energie op is, zich weer even rustig gedragen en mama even geen last van ze heeft.

Misschien helemaal geen verkeerd idee, zo’n springkussen.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties