UB gebruikt tot 15 procent minder energie door kortere openingstijden

De Universiteitsbibliotheek (UB) heeft zo’n 10 tot 15 procent aan gas en elektriciteit bespaard door de openingstijden in te perken, blijkt uit de evaluatie van de pilot.

Om beter te voldoen aan de behoeften van de studenten, gaat de bibliotheek het aantal dagen met langere openingstijden rond tentamenperiodes echter uitbreiden.

Op deze dagen is de UB open van half negen ‘s ochtends tot middernacht en mogen alleen RUG-studenten een studieplek reserveren.

Uit een analyse van de bezoekcijfers concludeert de UB dat er tijdens tentamentijd meer vraag is naar studieplekken en dat studenten dan tot zo laat mogelijk in het gebouw blijven. Daarom worden de ‘UG-only’-periodes nu elk met vijf dagen verlengd.

Optimaal energiezuinig

Het project van de UB om energie te besparen werd afgelopen december ingevoerd vanwege de explosieve stijging van de energiekosten als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Aangezien het gebouw zelf al optimaal energiezuinig is, kan er alleen energie bespaard worden door de openingstijden aan te passen.

Uit de analyse van de bezoekcijfers blijkt verder dat er op vrijdagavond duidelijk minder mensen in de bibliotheek zijn. Daarom is de sluitingstijd op vrijdag inmiddels vervroegd, van tien uur naar acht uur ‘s avonds.

Gesloten verdiepingen

Op de andere doordeweekse dagen en in het weekend blijven de openingstijden hetzelfde als het afgelopen jaar. In periodes dat er weinig bezoekers komen, zoals tijdens de zomervakantie, gaat de UB een of meerdere verdiepingen sluiten om energie te besparen.

Lees ook:

Engels

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in