U-raad: ongelijke kansen door selectie bij psychologie en international business

De universiteitsraad heeft twijfels over de plannen van psychologie en international business om vast te houden aan selectie. Andere opleidingen met een numerus fixus stappen over op ongewogen loting, om kansengelijkheid te bevorderen.

De beide opleidingen hadden hun keuze voor het vasthouden aan selectie niet toegelicht, hoewel ze daartoe door het college van bestuur wel verplicht waren. 

Vooral de keuze van international business om te blijven selecteren door middel van een essay kreeg kritiek in de commissievergadering die voorafgaat aan de universiteitsraad. De Faculteit Economie en Bedrijfskunde vreest dat de opleiding door ongewogen loting de concurrentiestrijd met andere opleidingen in het land zal verliezen. ‘Loting is in het buitenland weinig bekend en wordt gezien als een teken van lagere opleidingskwaliteit’, schreef de faculteit hierover.

Tevreden

Voor een essay werd gekozen omdat het beter werkt dan een generieke brief. Bovendien, stelt de opleiding, zijn de huidige studenten daar erg tevreden over omdat het hen ‘agency’ geeft, een gevoel van controle.

‘Als je niet kiest voor kansengelijkheid omdat je dan de competitie verliest, gaat er nooit iets veranderen’, vond Ale ten Cate van Lijst Calimero.

Ook de keuze voor het essay kon rekenen op kritiek, omdat studenten met een minder hoogopgeleide achtergrond minder hulp krijgen van hun omgeving. Dat de opleiding eraan wil vasthouden omdat de huidige studenten tevreden zijn, geeft blijk van vooringenomenheid, vond de raad. ‘Als je met deze argumenten komt, lijkt het erop dat je je niet bewust bent van het probleem’, waarschuwde Dinie Bouman van de Personeelsfractie. 

Internationale diploma’s

Psychologie wil ook vasthouden aan selectie omdat ze onvoldoende zicht hebben op de kwaliteit van internationale diploma’s. In het verleden – voor de numerus fixus – bleken vooral internationale studenten te struikelen en dat wil de faculteit vermijden. Maar de wet biedt geen mogelijkheid om verschillende selectiemethoden te gebruiken bij de Engelse en Nederlandse tracks.

De raad had daar begrip voor, maar plaatste ook kanttekeningen. ‘Andere Engelstalige opleidingen hebben hetzelfde probleem, maar weten er toch omheen te werken’, stelde Ten Cate. ‘Selectie is gewoon niet wenselijk.’

 De u-raad adviseert volgende week donderdag over de kwestie.

Lees ook:

Engels

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties