In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week: Universiteit Twente presenteert nieuwe zonneauto en de VU krijgt een leerstoel vernoemd naar Anton de Kom.
Green Thunder versus RED X

De RUG en Hanzehogeschool hebben hun zonneauto Green Thunder, concurrent Solar Team Twente heeft RED X. De zonneauto’s nemen het in oktober van dit jaar tegen elkaar (en tegen andere teams) op in Australië, waar dan de Bridgestone World Solar Challenge wordt gehouden.
Het is al de tiende keer dat de Universiteit Twente een zonnewagen ontwikkelt voor de befaamde race, de laatste keer met succes. In Marokko (Australië was toen niet mogelijk vanwege corona) won het Twentse team in 2021 de race die eens in de twee jaar wordt gehouden.
De RED X heeft veel weg van haar voorganger, de RED Horizon die in Marokko won, zo observeert universiteitskrant U-Today. De wagen heeft de vorm van een kogel, is een zogeheten monohull (één romp), heeft drie wielen en is in de kleuren ‘karakteristiek Twents rood’ en de Nederlandse vlag.
Onder de motorkap zijn de echte innovaties te vinden, leggen de student-ingenieurs in U-Today uit. Zo kent de auto een nieuw ‘battery management system’, een zelf ontwikkelde aandrijflijn en overlappen de zonnecellen elkaar op ingenieuze wijze, om de auto zo klein mogelijk en het rendement zo hoog mogelijk te krijgen.
Het team is vooral trots op de motor controller die ‘de meest efficiënte motor controller ter wereld’ zou zijn.
Leerstoel VU vernoemd naar Anton de Kom

De Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam krijgt een door het ministerie van Buitenlandse Zaken gesponsorde leerstoel vernoemd naar Anton de Kom. De leerstoel maakt deel uit van het eerherstel van de Surinaamse schrijver en verzetsheld.
Cornelis Gerhard Anton de Kom was een Surinaamse antikoloniale schrijver en nationalist. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij verzetsstrijder in Nederland. Hij stierf in april 1945 in het beruchte Duitse concentratiekamp Neuengamme.
‘De leerstoel verwijst rechtstreeks naar de persoon Anton de Kom en richt zich op de geschiedenis van de slavernij en de doorwerking ervan in het heden’, quoot de Amsterdamse universiteitskrant Ad Valvas decaan Susan Legêne van de Faculteit der Geesteswetenschappen, waar de leerstoel wordt ondergebracht.