Tweede Kamer wil loting voor opleidingen weer toestaan

Tweede Kamer wil loting voor opleidingen weer toestaan

Loten moet weer mogen, vindt de Tweede Kamer. Dinsdag stemde een meerderheid in met opheffing van het verbod uit 2017 op dit selectie-instrument.
19 februari om 15:02 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:19 uur.
februari 19 at 15:02 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:19 PM.
Avatar photo

Door Anne de Vries

19 februari om 15:02 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:19 uur.
Avatar photo

By Anne de Vries

februari 19 at 15:02 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:19 PM.
Avatar photo

Anne de Vries

Studentredacteur Volledig bio Student editor Full bio

Aan de RUG hebben de opleidingen geneeskunde, tandheelkunde, psychologie, kunstmatige intelligentie, international business en international relations een numerus fixus. Hier wordt nu gebruik gemaakt van decentrale selectie, waarbij gekeken wordt naar bijvoorbeeld motivatie, persoonlijkheid en cijferlijst. 

Dit zou echter voor prestatiedruk zorgen en ongelijke kansen creëren. Scholieren met vermogende ouders kunnen commerciële bureaus inschakelen om te helpen met het opstellen van de perfecte motivatiebrief of het trainen voor interviews.

D66-Kamerlid Paternotte stelde daarom vorige week tijdens een onderwijsdebat voor om de loting weer in te voeren. Die motie kreeg dinsdag dus een meerderheid. Alleen VVD en ChristenUnie stemden tegen.

Afwachtend

Bij het UMCG (geneeskunde en tandheelkunde) wachten ze het vervolg met belangstelling af. ‘Het is nog te vroeg om hier een echte visie op te hebben’, zegt woordvoerder Joost Wessels. Er is net weer een selectieweekend geweest voor geneeskunde. ‘We moeten nu eenmaal selecteren. Onze studies zijn al zwaar overtekend, dus we kunnen niet alle studenten aannemen.’

Of decentrale selectie beter werkt dan loting, durft Wessels niet te zeggen. GMW (psychologie) is in elk geval tevreden met de huidige selectiemethode, stelt een woordvoerder. Of de overstap van loting naar decentrale selectie invloed heeft gehad op de instroom van studenten, is GMW niet bekend. 

Aanvulling

Volgens Paternotte is het niet zo dat decentrale selectie nu in de ban moet, maar moeten universiteiten wel kunnen beschikken over loting als aanvulling op de selectie. 

Uit onderzoek aan de RUG blijken de methodes overigens weinig verschil op te leveren. Studenten die geselecteerd worden presteren niet beter dan zij die ingeloot worden. 

19 February 2020 | 22-11-2020, 16:19
Array

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties