Tweede Kamer stemt voor afschaffing BSA

GSb: ‘De bal ligt nu bij de RUG’

Tweede Kamer stemt voor afschaffing BSA

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde dinsdagmiddag een motie van GroenLinks om het Bindend Studieadvies (BSA) af te schaffen.
27 oktober om 17:54 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:22 uur.
oktober 27 at 17:54 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:22 PM.
Avatar photo

Door Giulia Fabrizi

27 oktober om 17:54 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:22 uur.
Avatar photo

By Giulia Fabrizi

oktober 27 at 17:54 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:22 PM.
Avatar photo

Giulia Fabrizi

Nieuwscoördinator Volledig bio » News coordinator Full bio »

Studenten moeten in hun eerste jaar een minimumaantal studiepunten halen. Als ze daarin niet slagen, moeten ze stoppen met hun opleiding. Door de coronacrisis is het BSA overigens op dit moment opgeschort.

Volgens de motie blijft het advies wel bestaan, maar moet het worden omgezet naar een niet-bindend advies. Daarmee zouden studenten die na hun eerste jaar een negatief BSA krijgen, niet per se met hun studie hoeven te stoppen.

Extra druk

Er is al jaren kritiek op het BSA. Het zou eerstejaars onnodig extra druk opleggen en bovendien het beoogde doel niet halen. Hoewel het ooit was ingevoerd om meer studenten ‘bij een passende studie’ te krijgen, blijkt dat in de praktijk niet zo te werken, vinden de critici.

Studenten met een negatief BSA beginnen namelijk vaak aan dezelfde studie op een andere universiteit, zeggen zij, of kiezen alsnog een andere soortgelijke studie aan de universiteit waar ze al studeren.

Kritiek

Ondanks de kritiek werd een voorstel van onderwijsminister Ingrid van Engelshoven (D66) van twee jaar geleden om het BSA aan te passen en daarmee de studiedruk op eerstejaarsstudenten te verlagen, door de Tweede Kamer van tafel geveegd.

De minister reageerde dinsdagmiddag tevreden over de stemming. ‘Ik vond het bindend studieadvies al teveel uitgaan van rendement’, tweette ze. ‘Goed om te zien dat er nu ook in de Tweede Kamer breder draagvlak is gekomen om het BSA aan te passen.’

Volgende stap

Volgens de dinsdag aangenomen motie is het nu aan Van Engelshoven om de volgende stap te nemen. Zij moet met de universiteiten en hogescholen in gesprek.

‘De bal ligt nu bij de RUG, de Hanzehogeschool en bij de medezeggenschap’, zegt Marinus Jongman, voorzitter van de Groninger Studenenbond. ‘De onderwijsinstellingen in Groningen moeten nu vooraan staan om het BSA af te schaffen en te doen wat goed is voor hun studenten. Studenten houden nu duizenden euro’s extra studieschuld over aan dit nodeloos rondpompen van studenten door het systeem.’

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties