Twee ton voor oplossing om financiële gegevens uit AFAS te halen

Twee ton voor oplossing om financiële data uit AFAS te halen

Om financiële gegevens uit AFAS te kunnen halen, heeft de RUG vorig jaar een licentie afgesloten bij een ander softwarebedrijf. Die kost ruim twee ton.
13 januari om 10:15 uur.
Laatst gewijzigd op 18 januari 2021
om 11:50 uur.
januari 13 at 10:15 AM.
Last modified on januari 18, 2021
at 11:50 AM.
Avatar foto

Door Giulia Fabrizi

13 januari om 10:15 uur.
Laatst gewijzigd op 18 januari 2021
om 11:50 uur.
Avatar foto

By Giulia Fabrizi

januari 13 at 10:15 AM.
Last modified on januari 18, 2021
at 11:50 AM.
Avatar foto

Giulia Fabrizi

Van uit de hand gelopen studentenfeestjes tot bezette universiteitsgebouwen en van kamertekorten tot dreigende bezuinigingen: Giulia houdt al het nieuws in de gaten. Ze praat graag met de mensen die het aangaat, schrijft erover en begeleidt freelancers bij het maken van nieuwsartikelen. Eerder werkte ze als stadsredacteur Groningen en gemeenteverslaggever Haren voor Dagblad van het Noorden.

Salure, een partner van AFAS, en de RUG sloten in april een driejarig contract voor de ontwikkeling van een tool die financiële gegevens uit het systeem kan halen.

Een optie die tot september grotendeels nog niet beschikbaar was, tot grote frustratie van onder meer zakelijk coördinatoren en administratief medewerkers. Om bijvoorbeeld projectuitgaven te kunnen bijhouden, werkten zij tot die tijd noodgedwongen met ouderwetse Excelsheets. 

Kosten van de nieuwe oplossing: drie jaar lang 6000 euro per maand, bovenop het bestaande budget van 10,5 miljoen euro.

Verkeerde inschatting

‘Initieel wilden we de rapportages voorzien in AFAS zelf, of via onze eigen tools’, legt programmamanager Erwin Boelens uit. Maar na de invoering in januari 2020 werd al snel duidelijk dat het idee niet zo zou uitpakken als de universiteit had bedacht. 

‘Het ontsluiten via onze eigen tools bleek uiteindelijk meer tijd in beslag te nemen dan we hadden voorzien, waardoor we voor een andere oplossing moesten kiezen. Toen hebben we Salure erbij gehaald. Zij hebben rapportagetools die in het AFAS-systeem kunnen worden ingebed.’

Los onderdeel

Sceptici onder de medewerkers vragen zich af of de toevoeging van Salure het doel van de universiteit schaadt. De overstap naar een nieuw bedrijfsvoeringssysteem zou betekenen dat de losse en verouderde systemen voor financiën, payroll, HR en inkoop samengevoegd zouden worden in een integrale oplossing. Nu is er toch opnieuw een los onderdeel ingekomen, van een provider van buitenaf. 

Volgens Boelens is die gedachte te kort door de bocht; de tool is immers in het AFAS-systeem geïntegreerd. Wie erbij wil, moet eerst via AFAS inloggen en wordt vervolgens doorgeleid naar een pagina waar de financiën kunnen worden ingezien en bewerkt. Dat is geen apart programma, zegt Boelens, maar een noodzakelijk onderdeel van het nieuwe systeem.

Urgente oplossing

Hoe lang Salure precies betrokken blijft, is vooralsnog onduidelijk. ‘Dit contract kan jaarlijks worden opgezegd. We hebben nu de urgentie om de rapportages eruit te krijgen en de ontsluiting van rechten goed te krijgen. Daar hebben we Salure als oplossing voor.’ 

Een vervolg zou kunnen zijn dat AFAS een dergelijke tool voor de universiteit bouwt, of dat de universiteit dit in eigen beheer neemt. ‘Dit jaar moeten we evalueren of dit het juiste pad is.’

Engels

13 January 2021 | 18-1-2021, 11:50
Array

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties