Uitwonende studenten met een aanvullende beurs krijgen dit jaar 400 euro energietoeslag. Dat staat in het wetsvoorstel Energietoeslag 2023 van minister van Armoedebeleid Carola Schouten.
De minister zegt op deze manier tegemoet te komen aan de rechterlijke uitspraken in de zaken die studenten hadden aangespannen tegen onder meer de gemeente Nijmegen en Amsterdam.
In deze zaken bepaalde de rechter dat de studenten ten onrechte uitgesloten worden van de eenmalige tegemoetkoming voor minima.
Onvoldoende
Studentenvakbond LSVb en vakbond FNV Young United die studenten juridisch bijstaan, vinden Schoutens oplossing onvoldoende en noemen het een ‘karig voorstel’.
De vakbonden vinden het onbegrijpelijk dat alleen een relatief kleine groep studenten nu in aanmerking komt voor de toeslag. Bovendien begrijpen ze niet waarom niet-studenten opnieuw 1300 euro krijgen en studenten 400 euro.
‘Het is totaal onduidelijk waarop de hoogte van dit bedrag is gebaseerd’, zegt FNV Young-voorzitter Yasmin Ait Abderrahman. ‘Het probleem is juist dat studenten anders worden behandeld; wij zijn ervan overtuigd dat de rechter zal oordelen dat studenten recht hebben op gelijke behandeling en dus een gelijke vergoeding.’
Compensatie
Om de explosief gestegen energiekosten te compenseren, gaf het kabinet minima vorig jaar een eenmalige toeslag van 1300 euro. Studenten werden van deze regeling uitgesloten, omdat de groep ‘te divers’ zou zijn.
Hoewel gemeenten zelf mochten kiezen of ze studenten zouden compenseren, gingen de meesten mee in de redenatie van het kabinet. Zo ook in Groningen, waar studenten tot nu toe geen recht hebben op energietoeslag.
Meerdere studenten daagden de gemeente, in navolging van studenten elders in het land, voor de rechter. De eerste uitspraak in een Groningse zaak wordt over maximaal vijf weken verwacht.