‘Biertjesboete’ in plantsoen van de baan

Verbod blijft bij vijver en klimrek

Toch biertje of wijntje in het plantsoen, maar niet na 23 uur

Er komt toch geen algeheel alcoholverbod in het Noorderplantsoen per 1 juli. Uitzondering zijn de vijver en de speeltuin, daar is drank taboe. En na 23.00 uur moet het in het hele park rustig zijn.
29 juni om 21:57 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:21 uur.
juni 29 at 21:57 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:21 PM.
Avatar photo

Door Koen Marée

29 juni om 21:57 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:21 uur.
Avatar photo

By Koen Marée

juni 29 at 21:57 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:21 PM.
Avatar photo

Koen Marée

Freelancejournalist Volledig bio Freelance journalist Full bio

Vorige week meldde de gemeente dat zij vanaf 1 juli het al langer bestaande alcoholverbod in het plantsoen gaat handhaven. De reden was dat er de laatste tijd veel overlast is. 

Het besluit leidde tot een storm van kritiek. Raadspartij Student en Stad startte met de Groninger Studentenbond een petitie en mensen riepen op Facebook op tot een ludiek protest. Meer dan vijfduizend mensen waren geïnteresseerd in het evenement ‘Kratzitten in het Noorderplantsoen’. Of dat dinsdag nog doorgaat nu het plan gedeeltelijk is ingetrokken, is niet duidelijk.

Of het anders kan

Maandagochtend kwamen de fractievoorzitters van de gemeenteraadspartijen bijeen om te bespreken of het ook anders kan. Daaruit volgden suggesties om pas later op de avond te gaan handhaven en om het verbod enkel voor bepaalde locaties te laten gelden.

Vervolgens nam burgemeester Koen Schuiling het definitieve besluit: in het hele Noorderplantsoen geldt straks een avondklok, rond de vijver en bij het klimrek een algeheel verbod.

Volgens RTV Noord komen er rond de vijver borden te hangen waarop staat dat alcoholgebruik daar wel verboden is. Politie en boa’s zullen daar de hele dag op controleren.

Overlast verplaatsen

Student en Stad liet wilde eerder een spoeddebat aanvragen. Fractievoorzitter Marten Duit zegt maandagavond dat dit nog steeds een optie is: ‘De avondklok is een goede middenweg. Maar we zien geen heil in de twee alcoholvrije gebieden. Dit gaat de overlast verplaatsen.’

Daarom vindt Duit dat onruststokers beter individueel aangepakt kunnen worden: ‘Als de overlast zich verplaatst, heeft de burgemeester aanleiding om meer en meer gebieden alcoholvrij maken. Dat gaat het probleem niet oplossen. Pak de onruststokers aan en laat andere mensen zitten waar ze zitten.’

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties