Te weinig afgedrukt door corona: printkosten omhoog

De printkosten op de universiteit stijgen per 1 juli, omdat er het afgelopen jaar door de coronapandemie weinig is geprint. Hoe zit dat eigenlijk?

Binnenkort betaal je voor een enkelzijdig, zwart-witprintje op A4 3,5 cent in plaats van 3,2. Wil je in kleur printen? Dan betaal je nog iets meer dan voorheen, namelijk 7,3 cent in plaats van 6,7.

De universiteit maakte de nieuwe prijslijst vorige week bekend en meldde er meteen bij dat de prijsstijging komt doordat er – vanwege corona – de afgelopen periode minder geprint is. 

Vaste en variabele lasten

Bij navraag legt RUG-woordvoerder Anja Hulshof uit dat het te maken heeft met de vaste lasten die per print gerekend worden. ‘De kostprijs bestaat deels uit vaste lasten en deels uit variabele lasten. De vaste lasten zijn verdisconteerd in de prijs per print.’

Met andere woorden: wordt er niet geprint, dan komt er ook geen vergoeding voor de vaste lasten binnen. ‘Nu door de pandemie het aantal prints drastisch is gedaald, ontstaat er een probleem met de vaste lasten’, zegt Hulshof. 

Doorberekend

Maar is het niet een beetje zuur dat de kosten van de pandemie doorberekend worden aan studenten, die toch al een zwaar jaar hadden? De prijzen worden ieder jaar in juni geïndexeerd, laat Hulshof weten. ‘En in de afgelopen drie jaar was er geen aanleiding om ze te veranderen en zijn ze gelijk gebleven.’

Ondanks de huidige prijsstijging blijft de universiteit volgens Hulshof aan de onderkant van de marktprijzen voor printen zitten. ‘Het is nog steeds een goede prijs voor printen en dat willen we vol kunnen blijven houden.’ 

English

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in