De Groningse tandheelkundeopleiding krijgt extra opleidingsplaatsen, al stijgt het aantal plaatsen minder snel dan eerst geraamd. Het verkorten van de opleiding, bedoeld om die capaciteitsvergroting te kunnen opvangen, is namelijk van de baan.
De tandheelkundeopleiding van het UMCG en de RUG krijgt de komende jaren 17 extra opleidingsplaatsen. Dat is meer dan de helft van de 31 extra landelijke plekken. Daarmee krijgt de opleiding – nu nog de kleinste van het land – in 2026 in totaal 65 studieplaatsen.
Tandartsentekort
‘We worden daarmee in grootte vergelijkbaar met de andere tandheelkundestudies in Nijmegen en aan de VU en UvA in Amsterdam’, zegt UMCG-afdelingshoofd Henri Lohr. Voor de stijging van het aantal studieplekken wordt vijf fte aan docenten aangetrokken. Ook moet op termijn de huisvesting worden uitgebreid.
Het kabinet wilde in eerste instantie nog meer. Er zouden naar aanleiding van een advies uit januari 2023 86 extra opleidingsplaatsen in het hele land moeten komen om zo het tandartsentekort minder snel te laten oplopen. Per jaar zijn namelijk honderd tandartsen nodig om de uitstroom vanwege bijvoorbeeld pensionering aan te vullen.
Geen verkorte studie
Die extra plaatsen zouden er komen door de studie tandheelkunde terug te brengen van zes naar vijf jaar en de capaciteit van de opleiding geneeskunde te verlagen. De capaciteit voor tandheelkunde zou daarmee stijgen naar 345 plaatsen landelijk.
Nu komt het kabinet daarop terug. Zelfs met de verkorting van de studie zou de uitbreiding met 86 plaatsen pas vanaf 2033 kunnen worden gerealiseerd omdat budget daarvoor niet eerder vrijkomt. Dat is te laat, meent het kabinet. Bovendien zijn er grote bezwaren vanuit het werkveld en vanuit de geneeskundeopleidingen om de opleidingen in te korten.
‘We zijn blij dat de minister dit besluit genomen heeft’, zegt Lohr, die als hoofd van het landelijk overleg van tandheelkundeopleidingen nauw betrokken is bij de besluitvorming. ‘De verkorting van de opleiding was een heel slecht plan. Er studeren mensen af met minder competenties, wat moet worden opgelost in het werkveld.’
Problematische spreiding
Ook de nieuwe situatie – met minder extra opleidingsplaatsen – is niet ideaal. ‘Die 31 opleidingsplaatsen zijn bij lange na niet genoeg om het tekort op te vullen’, zegt Lohr. ‘Daar een oplossing voor bedenken is lastig, maar we denken graag mee met het ministerie.’
Niet alleen het tekort, maar ook de spreiding van het aantal tandartsen over het land is momenteel problematisch, ziet hij. Er zijn regio’s met nog ernstiger tekorten, zoals Zeeland en Friesland. ‘We willen daar meer stages organiseren zodat studenten er na hun studie blijven hangen.’