Tanden van neefje moeten uitsluitsel geven over lot van graaf Adolf

Lammert Doedens (midden) bij de grafkist van Adolfs verre neef. Foto: Tjerk Bekius

Tanden van neefje moeten lot van graaf Adolf ophelderen

Al jaren speurt historicus Lammert Doedens van het Universiteitsmuseum naar de verdwenen graaf Adolf van Nassau. Nu lijkt de oplossing van het mysterie dichterbij dan ooit.
18 februari om 16:15 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:19 uur.
februari 18 at 16:15 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:19 PM.
Avatar photo

Door Thijs Fens

18 februari om 16:15 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:19 uur.
Avatar photo

By Thijs Fens

februari 18 at 16:15 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:19 PM.
Avatar photo

Thijs Fens

Freelancejournalist Volledig bio Freelance journalist Full bio

Adolf, de broer van Willem van Oranje, kwam om het leven tijdens de Slag bij Heiligerlee (1568), maar niemand weet waar zijn lichaam is gebleven. Doedens stuitte in Oldenburg op resten die van de graaf zouden kunnen zijn, maar om dat te kunnen bewijzen is een DNA-match nodig. 

En dus was hij dinsdag in het Duitse Dillenburg om in de Stadskerk de grafkist te openen van een verre neef van Adolf. De kist van een andere neef – beiden zijn nakomelingen van Adolfs broer Jan van Nassau – zou ook worden geopend. Maar die bleek te goed dicht te zitten. ‘Dan zouden we hem vernield hebben en dat wilden we uiteraard niet’, zegt Doedens.

De oorspronkelijke houten grafkist, die in een metalen tombe zat, was in zeer goede conditie: ‘Daar waren we natuurlijk al blij mee.’ Maar wat Doedens aantrof na het openen van de kist, maakte hem nog enthousiaster. ‘Het lichaam was namelijk vrijwel gemummificeerd’, vertelt hij. ‘Er zijn dus heel goede vooruitzichten dat we hier een DNA-profiel van kunnen maken.’

Verwanten

Doedens trof jaren geleden de restanten van een onbekende man aan in de St. Lamberti Kirche in Oldenburg. Onderzoek wees uit dat de man tussen de twintig en dertig jaar oud was, dat hij niet verwant was aan de graven van Oldenburg en ook niet uit de omgeving kwam. Zou dat dan Adolf van Nassau zijn? Maar pogingen om DNA van familieleden te vinden, liepen tot nu toe op niets uit. 

Antropoloog Birgit Großkopf van de Universiteit Göttingen, die ook in het onderzoeksteam zit, nam dinsdag DNA-materiaal af van twee tanden van de neef in Dillenburg. Dit kan dan vergeleken worden met de botten uit Oldenburg. En dan zou het zomaar eens kunnen zijn dat Doedens’ jarenlange speurtocht naar Adolf van Nassau voorbij is. ‘Over acht weken weten we of ons onderzoek gelukt is.’

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties