Studielening lijkt ook RUG-student onverschillig te laten
Studielening lijkt ook RUG-student onverschillig te laten
‘Ik zie het later wel’, antwoordt de 21-jarige Nienke de Jong op de vraag of zij nadenkt over haar studieschuld. ‘Ik wil gewoon van deze tijd genieten.’ En zo denken de meeste studenten erover die UKrant dinsdag spreekt tijdens een rondgang door de stad.
Geen idee
Hoe hoog de schuld precies zal zijn? ‘Ik heb eigenlijk geen idee’, zegt Ruben Han (18, Economics and Business Economics). ‘Ik ga lekker studeren en dan zie ik achteraf wel hoeveel eruit komt.’ Hij lijkt daarmee in pas te lopen met de gemiddelde Nederlandse student: zich niet erg bewust van de studieschuld en de toekomstige gevolgen hiervan.
Dat terwijl het Nibud maandag een rapport uitbracht waaruit blijkt dat studenten die meer over hun schuld weten, minder per maand willen lenen. Degenen die uitrekenen wat hun totale schuld zal zijn, of wat ze later maandelijks af zullen moeten lossen, verlagen hun maandelijkse lening met 41 tot 65 euro per maand. De studenten die hun lening aanpassen zonder deze informatie, verlagen hun schuld met gemiddeld 24 euro.
Bewuster lenen
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en DUO willen graag dat studenten zich bewuster worden van hun lening en lieten het Nibud daarom onderzoek doen naar de gevolgen van verschillende soorten informatievoorzieningen.
Het Nibud gebruikte voor het onderzoek 48.700 studenten en verdeelde hen in vijf groepen. Vier van de groepen ontvingen op verschillende manieren informatie, zoals per mail of brief. Ze werden ingelicht over de hoogte van hun totale studieschuld, of over wat ze later minimaal zouden moeten aflossen. De vijfde groep ontving geen informatie en was de controlegroep.
Meer informatie
Het Nibud concludeert dat beter ingelezen studenten minder lenen dan degenen die vrijwel niets over hun studieschuld weten. Maar willen studenten wel moeite doen om die informatie te vinden?
Zelf achter de feiten aan gaan is niet erg populair bij de studenten die UKrant sprak. ‘Als jij het me nu zou kunnen vertellen, dan hoor ik het graag’, zegt de 21-jarige student technische bedrijfskunde Veerle van Citters. ‘Maar ik ga het niet thuis opzoeken.’