Studiegroepen op WhatsApp (met RUG-logo) worden misbruikt door commercieel bedrijf

Betaalde diensten voor tentamentrainingen, samenvattingen en essay-checks nemen al jaren toe, maar het commerciële AthenaStudies gaat een paar stappen verder om zijn waar te slijten.

Het bedrijf dat tegen betaling tentamentrainingen en samenvattingen aanbiedt, gebruikt WhatsAppgroepen die in alles aan de RUG verbonden lijken, maar dat niet zijn.

Zulke groepen bestaan in ieder geval voor studies aan de faculteiten rechten, economie en bedrijfskunde, letteren en de medische faculteit. Ze ogen in eerste instantie als groepsapps voor en door studenten, waar studiegenoten elkaar regelmatig voor uitnodigen.

Honderden studenten

Het bedrijf bereikt per appgroep soms wel honderden studenten. ‘Beste bedrijfskunde studenten, dit is een groepschat waaraan alle eerstejaars kunnen deelnemen om elkaar te helpen met en vragen te stellen over studie.’ Zo luidt de neutrale omschrijving van de WhatsAppgroep ‘BDK jaar 1 22/23’, met als profielfoto het RUG-logo (zie foto verderop in het artikel). 

Maar op recente schermafbeeldingen uit de appgroep is te zien hoe een beheerder niet alleen links naar relevante (gratis) hulpmiddelen verwijdert, maar ook de student die dat deelt. Om erna reclame te maken voor een betaalde training van AthenaStudies.

De deelnemer met telefoonnummer eindigend op 31 biedt (zie linker kolom) oudere tentamens aan om mee te oefenen. Maar dat wordt door de beheerder van AthenaStudies niet op prijs gesteld. Het bericht van ’31’ wordt niet alleen verwijderd, hij wordt ook uit de groep gezet.

Sluikreclame

De appgroepen worden weliswaar beheerd door studenten, maar wel in opdracht van AthenaStudies, zo ontdekte een rechtenstudent die in zo’n groep zit. ‘Maar dat is nergens te lezen of aan af te zien’, zegt hij.

Totdat studenten in de groepsapp lesmateriaal met elkaar proberen te delen dat niet van AthenaStudies is. ‘Het irriteert me, omdat ze doen alsof het een algemene groep is. Maar eigenlijk is het gewoon sluikreclame.’

Een tweedejaars student van letteren die vorig jaar ‘ambassadeur’ was van Athena, kreeg gratis samenvattingen als ze de uitgever promootte. ‘Er werd verwacht dat ik op gezette tijden bepaalde appjes zou sturen over trainingen bij AthenaStudies.’ Deelnemende studenten wisten niet dat zij dat namens Athena deed.

Pittige prijzen

AthenaStudies is een bedrijf dat onder meer tentamentrainingen en samenvattingen verkoopt. De prijzen zijn pittig: voor een online tentamentraining van zo’n twaalf uur via Zoom moet 130 euro worden neergelegd. Wie een samenvatting zoekt, kan die kopen voor een bedrag van tussen de 14 en 45 euro per stuk.

Volgens de website van het bedrijf worden de trainingen gegeven door ouderejaars die het vak met minstens een 8 hebben afgesloten. Wie de samenvattingen maakt, wordt op de website niet duidelijk.

Vervolgstappen

De RUG is verbaasd over de manier van werken van AthenaStudies. ‘Op veel faculteiten zijn studieverenigingen die een eigen Whatsappgroep hebben. De studieverenigingen staan commerciële partijen toe via hun groep diensten aan te bieden’, zegt woordvoerder Elies Kouwenhoven. 

‘Maar de bedrijven zelf mogen niet zomaar ons logo gebruiken voor commerciële doeleinden, daar zit auteursrecht op. Of je nu een trui met ons logo verkoopt, of via een appgroep je diensten aanbiedt – zonder onze toestemming mag je zo geen geld verdienen’, zegt ze.

De universiteit onderzoekt welke stappen ze hiertegen kan ondernemen. AthenaStudies was niet bereikbaar voor een reactie.

Engels

26 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

26 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties