Studiegroepen op WhatsApp (met RUG-logo) worden misbruikt door commercieel bedrijf

Betaalde diensten voor tentamentrainingen, samenvattingen en essay-checks nemen al jaren toe, maar het commerciële AthenaStudies gaat een paar stappen verder om zijn waar te slijten.

Het bedrijf dat tegen betaling tentamentrainingen en samenvattingen aanbiedt, gebruikt WhatsAppgroepen die in alles aan de RUG verbonden lijken, maar dat niet zijn.

Zulke groepen bestaan in ieder geval voor studies aan de faculteiten rechten, economie en bedrijfskunde, letteren en de medische faculteit. Ze ogen in eerste instantie als groepsapps voor en door studenten, waar studiegenoten elkaar regelmatig voor uitnodigen.

Honderden studenten

Het bedrijf bereikt per appgroep soms wel honderden studenten. ‘Beste bedrijfskunde studenten, dit is een groepschat waaraan alle eerstejaars kunnen deelnemen om elkaar te helpen met en vragen te stellen over studie.’ Zo luidt de neutrale omschrijving van de WhatsAppgroep ‘BDK jaar 1 22/23’, met als profielfoto het RUG-logo (zie foto verderop in het artikel). 

Maar op recente schermafbeeldingen uit de appgroep is te zien hoe een beheerder niet alleen links naar relevante (gratis) hulpmiddelen verwijdert, maar ook de student die dat deelt. Om erna reclame te maken voor een betaalde training van AthenaStudies.

De deelnemer met telefoonnummer eindigend op 31 biedt (zie linker kolom) oudere tentamens aan om mee te oefenen. Maar dat wordt door de beheerder van AthenaStudies niet op prijs gesteld. Het bericht van ’31’ wordt niet alleen verwijderd, hij wordt ook uit de groep gezet.

Sluikreclame

De appgroepen worden weliswaar beheerd door studenten, maar wel in opdracht van AthenaStudies, zo ontdekte een rechtenstudent die in zo’n groep zit. ‘Maar dat is nergens te lezen of aan af te zien’, zegt hij.

Totdat studenten in de groepsapp lesmateriaal met elkaar proberen te delen dat niet van AthenaStudies is. ‘Het irriteert me, omdat ze doen alsof het een algemene groep is. Maar eigenlijk is het gewoon sluikreclame.’

Een tweedejaars student van letteren die vorig jaar ‘ambassadeur’ was van Athena, kreeg gratis samenvattingen als ze de uitgever promootte. ‘Er werd verwacht dat ik op gezette tijden bepaalde appjes zou sturen over trainingen bij AthenaStudies.’ Deelnemende studenten wisten niet dat zij dat namens Athena deed.

Pittige prijzen

AthenaStudies is een bedrijf dat onder meer tentamentrainingen en samenvattingen verkoopt. De prijzen zijn pittig: voor een online tentamentraining van zo’n twaalf uur via Zoom moet 130 euro worden neergelegd. Wie een samenvatting zoekt, kan die kopen voor een bedrag van tussen de 14 en 45 euro per stuk.

Volgens de website van het bedrijf worden de trainingen gegeven door ouderejaars die het vak met minstens een 8 hebben afgesloten. Wie de samenvattingen maakt, wordt op de website niet duidelijk.

Vervolgstappen

De RUG is verbaasd over de manier van werken van AthenaStudies. ‘Op veel faculteiten zijn studieverenigingen die een eigen Whatsappgroep hebben. De studieverenigingen staan commerciële partijen toe via hun groep diensten aan te bieden’, zegt woordvoerder Elies Kouwenhoven. 

‘Maar de bedrijven zelf mogen niet zomaar ons logo gebruiken voor commerciële doeleinden, daar zit auteursrecht op. Of je nu een trui met ons logo verkoopt, of via een appgroep je diensten aanbiedt – zonder onze toestemming mag je zo geen geld verdienen’, zegt ze.

De universiteit onderzoekt welke stappen ze hiertegen kan ondernemen. AthenaStudies was niet bereikbaar voor een reactie.

English

26 REACTIES

 1. Die 8 of hoger klopt ook niet. Ik weet dat er docenten bij rechten zijn die geen 8 of hoger op vakken halen en wel lesgeven. Deze docenten zijn wel top, maar ik weet dat bij rechten een van de topdocenten niet op alles een 8 heeft gehaald. Hij geeft wel supergoeie trainingen en ik hoop dat hij nog lang trainingen blijft geven, maar Athena promoot wel met onzin. Het cijfer is volgens mij ook niet belangrijk, er zijn genoeg mensen die wel een 8 halen maar superslechte trainingen geven. Samenvattingen worden ook geschreven door mensen die het vak niet eens zelf hebben gehaald.

  • Klopt inderdaad! Zij zijn erg goed. Ik heb ook twee keer training gehad van mensen die echt dramatisch waren. Sindsdien ga ik dan ook maar niet gokken op trainingen. Gewoon de hoorcolleges terugkijken is beter.

  • Ja zij zijn inderdaad wel oke. Al heb ik ook 2x echt een dramatisch slechte training gehad. Een hoog cijfer halen is wat anders dan iets goed uit kunnen leggen. Tegenwoordig kijk ik gewoon hoorcolleges (terug) en dat werkt beter dan zo’n dure training

  • Ik snap niet waarom Athena bestaat en waarom mensen werken voor Athena. Als zij zo goed zijn in lesgeven, waarom verdienen zij daar geld mee? Er word gezegd dat zij 25 euro per uur verdienen, dat is toch veel? Als zij echt goed zijn zouden zij het gratis moeten doen of kleine onkostenvergoeding. Belachelijk dat Athena zoveel geld krijgt, ik moet hard werken in de jumbo en krijg niet zoveel

   • Ben je mal? Als de trainingen goed zijn mag je er juist voor betaald krijgen. Ding is dat de trainingen heel erg wisselend zijn in kwaliteit. Bovendien als er te weinig animo voor trainingen is krijgen ze helemaal niks betaald. Ook geen voorbereiding…

   • “ls zij zo goed zijn in lesgeven, waarom verdienen zij daar geld mee? Er word gezegd dat zij 25 euro per uur verdienen, dat is toch veel? Als zij echt goed zijn zouden zij het gratis moeten doen of kleine onkostenvergoeding.”

    Want jij werkt ook gratis of tegen slechts een kleine onkostenvergoeding?

  • Ja de kwaliteit. Het is geen probleem als X training geeft. Dat is het geld waard. Recht van de EU was heel slecht. Docent was aardig, maar snapte er niets van en kon het niet overbrengen. Athena probeert dan met wat kortingscodes te compenseren, wat een eikels. Ik koop alleen trainingen als X die geeft. Doe dat vooral en bespaar voor de rest geld!

   • Jemig, redactie, moet dit geneuzel in de reacties nu echt? Leuk voor X wel, meteen weer even gratis reclame. Ondertussen wordt er ook nog even een RUG-docente geschoffeerd.

    • Want het is verkeerd om bepaalde problematiek aan te kaarten? RUG-docenten hebben genoeg gebreken bij het lesgeven.

  • Als X zo goed is, waarom geeft hij dan niet alle vakken? Waarom geeft hij geen werkgroepen? Waarom werkt hij niet voor de universiteit? Belachelijk dat hij veel geld verdient. Als hij dat normaal vindt moet hij meer aan andere mensen denken. Ik werk hard en hij niet.

   • Wat een onzinnige redenering. Dus omdat hij ergens goed in is moet hij het maar ‘gratis’ aanbieden aan de rest? Het is niet voor niets een commercieel bedrijf dat zulke trainingen aanbiedt. Het staat iedereen vrij om daar gebruik van te maken.

  • Gratis is overdreven, maar omdat hij toevallig slim is verdient hij veel geld. Dat past niet in deze samenleving. Volgens mij neemt hij zijn studie ook niet serieus. Ik hoorde dat hij in de ub loopt te rotzooien. Alleen omdat hij slim is. Snap niet dat iedereen zo dom reageert

   • Okeee dit slaat nergens op. Hij doet volgens mij alle masters die er zijn. En als hij zijn studie niet serieus neemt, mag hij dat toch zelf bepalen? Hij is echt de beste docent die ik ken, altijd laagdrempelig en probeert wat van de cursus te maken. Altijd grappige voorbeelden en verhalen. Hij is ook discreet. Ik weet dat vriendinnen hem wel eens hebben benadert voor extra les of hulp bij online tentamens. Dat kapt hij gelijk af en zegt dat zij moeten nadenken of het risico van fraude het hun waard is. Ik vond dat erg knap, ik ken ook docenten die wel ingaan op avances. Laten wij hem gewoon met rust laten, hij heeft wel eens gezegd dat hij het vervelend vind dat heel veel mensen hem herkennen en hem aanspreken als “die gozer die vet veel tentamentrainingen geeft”

   • Heb nog hulp nodig voor mn verslag. Maat van mij was btw ook vakmanager bij Athena, toen cursussen online waren kreeg ik via hem gratis de zoomlinks. In die tijd zijn er ook veel trainingen opgenomen door cursisten (niet Hanze studenten maar diegene die de training volgden.)

  • NOOT VAN DE REDACTIE: In een aantal comments werden (goede en slechte) docenten bij naam genoemd. Die reacties zijn aangepast; het is niet de bedoeling om op de man/vrouw te spelen.

 2. Ook fijn: platforms waarop studenten hun college-aantekeningen en samenvattingen van de cursusliteratuur verkopen. Zo heb je tenminste nog wat aan die dure opleiding. :-)

 3. Eindelijk zet het neoliberalisme door op de rug. je zou wel gek zijn, een collega van jou te helpen met de voorbereiding van een tentamen zonder daarvoor een flinke som geld te incasseren! Zo heeft Athena, een oude Griekse dame , het oorspronkelijk ook bedoeld. Voor niks gaat de zon op, en zelfs dat is niet meer zeker.
  Meneer de Uil lacht vast in zijn vuistje. De fabeltjeskrant, die werkelijkheid wordt. Leuk!

 4. Dit is al lang bekend. Ik ben zelf ooit gevraagd voor “promo manager” en kreeg tijdens de casus studie een bestand van -tig paginas te zien met daarin manieren waarop je promo moest inzetten. Tips waren onder andere zelf een app-groep aanmaken voor (aankomende) eerstejaarsstudenten, même accounts aanmaken op insta om via daar te promoten en samenwerken met “ambassadeurs”. Deze ambassadeurs (studiegenoten) helpen in ruil voor gratis training met promo. Voorbeelden waren:

  Zet het volgende gesprek in de groepsapp met ambassadeurs en verdeel de rollen, zorg dat iedereen over een half uur klaar zit op whatsapp;
  Amba 1: “ik denk dat ik het tentamen heb verprutst, wie ook?”
  Amba 2: “ja ik ook, echt balen”
  *Wacht 20 minuten voor geloofwaardigheid”
  Amba 1: “ik heb een promo code gekregen voor een training van AthenaStudies, misschien heb jij er ook wat aan”
  Amba 3: “Ik heb er dit blok training gevolgd, was erg goed!”

  Andere voorbeelden gingen over het afwimpelen van klachten, het inzetten van social media en massa mail en over het benaderen van docenten voor promo tijdens (pauzes van) colleges en voor (extra) oefenmateriaal.

  Omdat je als werknemer een percentage van de omzet krijgt, zijn er studenten die hier erg ver in gaan. Als je besluit om tentamen training te geven en de training vanwege gebrek aan animo niet door gaat, krijg je niets betaalt. Ook niet voor de voorbereiding die je hebt gedaan. Omdat je top studenten wil behouden voor het geven van deze trainingen doe je er alles aan om ervoor te zorgen dat studenten zich inschrijven.

 5. Zelfs in gesprekken die niet van Athena zijn zit het vol met studenten die reclame gooien, heb het echt bizar veel gezien dit jaar.

  • Yep! Het is bij Athena zo veel mogelijk omzet genereren met een zo weinig mogelijk reclamekosten. Daar zijn groepsapps ideaal voor. Ben blij dat er eindelijk een nieuwsartikel over is.

 6. Ik vond dit een goed artikel. Het meest vervelende hieraan is is dat op dag 1 van de opleiding de QR-code naar de groepsapp (van Athenastudies) op het bord wordt neergezet. Hierdoor gaat iedereen in die groep en is het vrijwel onmogelijk om daarna een groepsapp zonder reclame te maken. Berichten worden inderdaad verwijdert die andere samenvattingen bevatten. Hoop dat er vanuit de universiteit eindelijk eens serieus naar gekeken gaat worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in