Studeren in een nachtclub, daarna uit je dak gaan

Op andere universiteiten gebeuren óók opmerkelijke dingen. Die verzamelen we voor je in de rubriek ‘Intussen elders’. Met onder meer: Tijdens de tentamens studeren in een disco/nachtclub, en daarna een afterparty.
Samengesteld door Rob Siebelink

Oud-rector UvA beschuldigd van plagiaat

Oud-rector Dymph van den Boom van de Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft zich jarenlang en veelvuldig schuldig gemaakt aan plagiaat, een wetenschappelijke doodzonde. In toespraken en in haar proefschrift heeft ze teksten gebruikt zonder duidelijk te maken dat het om werk van anderen gaat. Dat meldt NRC. De UvA heeft een externe commissie ingesteld om het nader te onderzoeken.

NRC bestudeerde onder meer toespraken van Van den Boom, evenals haar proefschrift uit 1988. Ook in toespraken bij haar aantreden en openingen van het academische jaar heeft ze tussen 2008 en 2017 teksten van anderen gebruikt zonder dit nadrukkelijk toe te schrijven, stelt de krant.

Van den Boom zegt in een reactie dat de regels ten tijde van haar proefschrift niet zo scherp waren en dat haar toespraken ten onrechte langs de lat van wetenschapsbeoefening worden gelegd.

Grootste biercantus valt in het water

Met 8200 deelnemers op het veld van de Johan Cruijff Arena moest het de grootste biercantus (een feest waarbij iedereen aan een biertafel zit met een songtekstenboekje) ter wereld worden, met optredens van Dries Roelvink, Xander de Buisonjé en de Lawineboys.

Maar de organisatoren, drie studenten uit Utrecht, trokken deze week de stekker uit het ambitieuze plan dat de naam Biercantus XXL had meegekregen. Er zijn te weinig kaarten verkocht, meldt het Utrechtse universiteitsblad DUB.

Het record blijft daarom op naam staan van de Leuvense beiaardcantus, die in 2017 ruim vierduizend studenten bijeen kreeg.

Doven horen brandalarm niet

Een brandoefening bij de Universiteit Leiden is niet helemaal vlekkeloos verlopen. Begin deze maand ging het alarm af. Later werd ontdekt dat enkele dove en slechthorende medewerkers niets hadden meegekregen en nog in het gebouw vertoefden, meldt het Leidse universiteitsblad Mare.

‘Een schande en in strijd met recht op leven en op de veiligheid van mensen met een beperking’, reageert Jenny Goldschmidt in Mare. Zij is doof en haar overkwam, al meer dan dertig jaar geleden, op de Leidse uni iets soortgelijks. ‘Dit mag echt niet meer voorkomen.’

Studeren in een nachtclub, met afterparty

Studenten in Amsterdam kunnen tijdens de tentamenweek van 24 tot en met 27 juni overdag studeren in discotheek De Marktkantine in Amsterdam-West. Organisator Red Bull maakt van de nachtclub een Study Club, waar plek is voor achthonderd studenten. Volgens het energiedrankjesbedrijf is het een oplossing voor het gebrek aan studieruimte tijdens de tentamenperiodes.

‘Tijdens de tentamenweken moet je al vroeg in de rij staan voor de bieb om een plekje te krijgen. Het lijkt wel een zwembad, waar je ’s ochtends je handdoekje moet neergooien om je plek te claimen. Na het studeren sluit je af met een goede afterparty’, laat mede-organisator en VU-student Zoe Francken aan Het Parool weten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in