‘Luister nu eens’

Tientallen studenten van de letterenfaculteit hebben vrijdag met een sit-in in het Harmoniegebouw geprotesteerd tegen de verengelsing en internationalisering van de universiteit.
Door Rob Siebelink

Aanleiding was het kritische opiniestuk dat universitair docent Eelco Runia vorige week zaterdag in de NRC schreef en de in de ogen van de studenten ‘slappe en onjuiste’ reactie daarop van het faculteitsbestuur en het college van bestuur. Die wilden inhoudelijk niet op Runia’s kritiek ingaan omdat het een ‘persoonlijke kwestie’ betreft, zo stelden ze. Ook werden studenten en medewerkers via een mail geadviseerd om niet met de pers te praten.

Zittend op de grond en hangend tegen de muren en in de gang gingen de circa zeventig studenten de discussie aan met decaan Gerry Wakker en vice-decaan Daan Raemaekers. Onder de studenten is vooral veel boosheid dat de faculteit en het RUG-bestuur de kritiek van docent Runia ‘wegzetten als een persoonlijke kwestie, terwijl de problemen die hij benoemt alle studenten raken’, verwoordde een van de studenten. ‘Waarom wordt er niet geluisterd?’

Signaal

Zij riepen het faculteitsbestuur van letteren op zich ‘niet meer te verschuilen achter het college van bestuur’ maar eens een kritisch signaal af te geven. ‘Denk met ons mee, neem ons studenten nu eens serieus. Geef als faculteit het signaal af naar het RUG-bestuur en de politiek dat er serieuze problemen zijn en voer niet alleen maar uit wat de universiteit en de minister willen en opleggen.’  

Volgens decaan Gerry Wakker wordt de discussie wel degelijk met het college van bestuur gevoerd.  ‘We praten er heel veel over. Maar dat is niet altijd zichtbaar voor jullie.’

Debat

Donderdag hield letteren een inloopmiddag in het Harmoniegebouw om over de commotie rond Runia’s stuk te praten. Tot teleurstelling van velen, ook van Runia, was die middag echter niet bedoeld om met elkaar het debat aan te gaan.

Dat debat komt er nu wel, belooft decaan Gerry Wakker, al blijft het vooralsnog beperkt tot geschiedenis en wordt de discussie niet faculteitsbreed gevoerd. ‘We signaleren met elkaar heel serieuze vraagstukken en daar moeten we over praten’, zei Wakker. Het is nog niet bekend wanneer het debat wordt gehouden.

Op slot

Uit voorzorg ging vrijdag het Bestuursgebouw, waar onder meer het college van bestuur zetelt, aan de Oude Boteringestraat op slot. Dat is gebeurd naar aanleiding van geruchten over een dreigende bezetting, aldus woordvoerder Gernant Deekens van de RUG.

Op de deuren hingen printjes dat er een technische storing was en toegang alleen mogelijk was met een druppel. Iedereen die een zogeheten druppel heeft en in het Bestuursgebouw werkt, kon gewoon naar binnen, zegt hij.

Engels

8 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

8 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties