‘Luister nu eens’

Tientallen studenten van de letterenfaculteit hebben vrijdag met een sit-in in het Harmoniegebouw geprotesteerd tegen de verengelsing en internationalisering van de universiteit.
Door Rob Siebelink

Aanleiding was het kritische opiniestuk dat universitair docent Eelco Runia vorige week zaterdag in de NRC schreef en de in de ogen van de studenten ‘slappe en onjuiste’ reactie daarop van het faculteitsbestuur en het college van bestuur. Die wilden inhoudelijk niet op Runia’s kritiek ingaan omdat het een ‘persoonlijke kwestie’ betreft, zo stelden ze. Ook werden studenten en medewerkers via een mail geadviseerd om niet met de pers te praten.

Zittend op de grond en hangend tegen de muren en in de gang gingen de circa zeventig studenten de discussie aan met decaan Gerry Wakker en vice-decaan Daan Raemaekers. Onder de studenten is vooral veel boosheid dat de faculteit en het RUG-bestuur de kritiek van docent Runia ‘wegzetten als een persoonlijke kwestie, terwijl de problemen die hij benoemt alle studenten raken’, verwoordde een van de studenten. ‘Waarom wordt er niet geluisterd?’

Signaal

Zij riepen het faculteitsbestuur van letteren op zich ‘niet meer te verschuilen achter het college van bestuur’ maar eens een kritisch signaal af te geven. ‘Denk met ons mee, neem ons studenten nu eens serieus. Geef als faculteit het signaal af naar het RUG-bestuur en de politiek dat er serieuze problemen zijn en voer niet alleen maar uit wat de universiteit en de minister willen en opleggen.’  

Volgens decaan Gerry Wakker wordt de discussie wel degelijk met het college van bestuur gevoerd.  ‘We praten er heel veel over. Maar dat is niet altijd zichtbaar voor jullie.’

Debat

Donderdag hield letteren een inloopmiddag in het Harmoniegebouw om over de commotie rond Runia’s stuk te praten. Tot teleurstelling van velen, ook van Runia, was die middag echter niet bedoeld om met elkaar het debat aan te gaan.

Dat debat komt er nu wel, belooft decaan Gerry Wakker, al blijft het vooralsnog beperkt tot geschiedenis en wordt de discussie niet faculteitsbreed gevoerd. ‘We signaleren met elkaar heel serieuze vraagstukken en daar moeten we over praten’, zei Wakker. Het is nog niet bekend wanneer het debat wordt gehouden.

Op slot

Uit voorzorg ging vrijdag het Bestuursgebouw, waar onder meer het college van bestuur zetelt, aan de Oude Boteringestraat op slot. Dat is gebeurd naar aanleiding van geruchten over een dreigende bezetting, aldus woordvoerder Gernant Deekens van de RUG.

Op de deuren hingen printjes dat er een technische storing was en toegang alleen mogelijk was met een druppel. Iedereen die een zogeheten druppel heeft en in het Bestuursgebouw werkt, kon gewoon naar binnen, zegt hij.

English

8 REACTIES

  1. Een oplossing voor de problemen die Runia en anderen al eerder hebben aangekaart, is selectiever studenten toelaten. Zoals bekend, spelen de besproken kwesties bij veel Letteren faculteiten. Zij fungeren meer en meer als lesboer voor de gehele universiteit en een numerus fixus kan bijdragen deze ontwikkeling tegen te gaan.

    • Selectie aan de poort zou zeker een deel van de problemen oplossen. Eerder onderzoek aan de RuG heeft laten zien dat er een huiveringwekkende correlatie is tussen schoolcijfers en studieresultaten aan de universiteit. We kunnen zwakke studenten veel teleurstellingen besparen, en onszelf veel vruchteloos werk, door hen niet toe te laten.

      Het blijft politiek helaas nauwelijks bespreekbaar.
      Dr. Willem Jongman

  2. Goed zo mensen! Ik ben trots op jullie! Help graag mee! Ik ben na mijn ontslag vanwege de Maagdenhuisbezetting en het verraad van compromisbereide stafleden woedend, eenzaam en gefrustreerd. Nu gloort er weer wat hoop!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in