Studentenorganisaties in open brief: Geef tentamens alsjeblieft weer online

Studenten maken zich door de hoge besmettingscijfers zorgen over fysieke tentamens. Geef die voorlopig weer online en wees ruimer met herkansingen, zo schrijven acht studentenorganisaties in een open brief aan het college van bestuur van de RUG.

Beste Dhr. De Vries, mevrouw Wijmenga en Dhr. Biemans,

Wij schrijven deze brief om onze zorgen te uiten over de aanstaande fysieke tentamens. Er is de laatste tijd sprake van een grote stijging in het aantal coronabesmettingen in Nederland. De overheid heeft enkele weken geleden een lockdown afgekondigd waarbij ook het hoger onderwijs moest sluiten. Tentamens zijn echter uitgezonderd en kunnen volgens de overheid dus fysiek doorgaan.

Voor de kerstvakantie was hier al protest tegen. Vooral internationale studenten maakten zich zorgen over de veiligheid in- en rondom de tentamenhallen. Er was twijfel of er voldoende afstand gehouden kan worden en of de ventilatie in de Aletta Jacobshal op orde is.

Nu besmettingsrecord na besmettingsrecord sneuvelt, veel studenten besmet zijn en na de vorige tentamenperiode is gebleken dat anderhalve meter afstand bewaren een illusie is, begrijpen wij deze zorgen beter dan ooit. Online tentamens garanderen de veiligheid van iedereen en zorgen ervoor dat besmette studenten geen onnodige studievertraging oplopen.

Studenten gaan ook naar een tentamen als ze positief zouden testen

Mochten de tentamens echt niet online georganiseerd kunnen worden, garandeer dan in ieder geval een extra herkansing voor studenten die door een positieve coronatest of een verplichte quarantaine niet naar hun tentamen kunnen. Andere universiteiten, zoals de KU Leuven, doen dit ook al.

Bij ons krijgen studenten de tegenvallende toezegging dat ‘de examencommissie per geval bekijkt of studenten recht hebben op een extra kans’. Deze ‘belofte’ biedt studenten weinig zekerheid en creëert dus een perverse prikkel om in het geval van een positieve test toch naar het tentamen te gaan.

Wij hebben dan helaas ook al meerdere studenten gehoord die zeggen dat ze alsnog naar hun tentamen zullen gaan als ze positief zouden testen. Deze studenten willen geen risico lopen op verdere studievertraging.

Beste college van bestuur, wij snakken allemaal naar een einde van de pandemie. Ook wij zouden het liefst weer onderwijs krijgen zoals voorheen, maar met de huidige besmettingscijfers zien wij daar simpelweg nog geen mogelijkheid toe.

Eigenlijk is ons verzoek heel eenvoudig: zorg dat de tentamens veilig door kunnen gaan. Doe alles nog een laatste keer online, of garandeer een extra herkansing in geval van besmetting. Zo kan iedereen de tentamenperiode veilig doorkomen. Hopelijk kan de tentamenperiode daarna weer ‘gewoon’ plaatsvinden.

Met vriendelijke groet,

Marc de Groot en Onno de Wal namens acht Groningse studentenorganisaties: Ten Behoeve van Rechtenstudenten, Studenten Organisatie Groningen (SOG), Lijst Calimero, Doughnut Party, De Vrije Student (universiteitsraad, faculteitsraad letteren, faculteitsraad rechtsgeleerdheid in samenwerking met Progressief Rechten, faculteitsraad economie en bedrijfskunde), Student Collective of Economics and Business, Letteren Vooruit, Groninger Studentenbond (GSb)

Lees ook

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties