Studentenleven Groningen niet erg toegankelijk voor internationals
Studentenleven niet erg toegankelijk voor internationals
‘We zien dat de aansluiting tussen internationale en Nederlandse studenten niet altijd even soepel is’, zegt GSb-voorzitter Jan Willem Leeuwma. Daarom vroeg de bond 335 studenten – 189 internationals en 146 Nederlanders – in hoeverre ze het gevoel hebben ‘erbij te horen’. De Nederlandse studenten zijn aanzienlijk meer tevreden over hun sociale leven dan de internationals, staat in het onderzoek. Die tweede groep heeft door de taalbarrière vaker het gevoel buiten de groep te vallen.
Meer taalcursussen
‘Op zich zijn het geen gekke uitslagen’, zegt Leeuwma. ‘Het is een probleem dat al lange tijd speelt, maar het is goed om het nu op papier te zien.’ De GSb raadt de RUG en Hanzehogeschool aan meer te doen om de taalbarrière te verminderen voor internationals. Zo zouden er meer Nederlandse taalcursussen moeten worden gegeven. Die zitten nu al snel vol en worden alleen ’s avonds aangeboden.
Ook studentenverenigingen mogen wel wat toegankelijker worden voor studenten die geen Nederlands spreken, vindt de GSb. Bij veel gezelligheidsverenigingen is Nederlands de voertaal en zijn ook de website en andere uitingen niet in het Engels beschikbaar. Een deel van de internationale respondenten geeft aan best lid te willen worden van een vereniging, maar zegt dat er weinig opties zijn voor mensen die geen Nederlands spreken.
Sociale netwerken
Hoewel het Engels van Nederlandse studenten over het algemeen heel goed is, geven Nederlandstalige respondenten aan dat ze zich soepeler en genuanceerder uitdrukken in het Nederlands. Daarom spreken ze liever hun eigen taal.
Nederlandse studenten hebben daarnaast minder een stok achter de deur om hun vriendenkring uit te breiden met internationals, blijkt uit het onderzoek, omdat ze al deel uitmaken van meerdere sociale netwerken. Ze houden vrienden over aan de middelbare school en kunnen makkelijk terug naar het ouderlijk huis, terwijl internationale studenten hier niemand kennen en dus sneller contact leggen met andere internationals die in hetzelfde schuitje zitten.
Huisvesting
Volgens de GSb draagt de woonsituatie van studenten in Groningen bij aan de kloof tussen de twee groepen. Omdat studenten hier niet samen op een campus wonen, maar zelf op zoek moeten naar een kamer, staan de internationals meteen op achterstand. De bond pleit er daarom voor bij de RUG en Hanze om nog eens over campushuisvesting na te denken en in de tussentijd nieuwe internationals uitleg te geven over hospiteren.