Studentenclubs hebben moeite om door coronacrisis afgehaakte leden terug te krijgen 

De coronajaren hebben er flink ingehakt bij de studentensport- en cultuurverenigingen. Leden haakten af en het valt niet mee ze nu weer enthousiast te krijgen.

Terwijl gezelligheidsverenigingen als Albertus, Dizkartes en zelfs het kleinere Cleopatra en Bernlef in 2020 en 2021 een recordaantal aanmeldingen ontvingen, was dat voor activiteitenverenigingen wel anders. Zij zagen de toestroom juist dalen. 

Bovendien was het lastig om bestaande leden actief te houden. Waar leden van gezelligheidsverenigingen vaak een huis delen of tenminste hun jaarclub zagen, mochten de sport- en cultuurverenigingen van lockdown naar lockdown weinig tot niets organiseren. Online activiteiten veranderden al snel van een creatieve oplossing in vermoeiende en demotiverende verplichtingen. 

Motivatie weg

En nu de verenigingen wel weer bij elkaar mogen komen, blijkt het lastig de draad weer op te pakken. ‘We merken dat sommige leden moeite hebben om bij sociale activiteiten aanwezig te zijn’, zegt Stan Huisman, voorzitter van beachvolleybalvereniging Tweeslag. ‘De motivatie en het enthousiasme zijn een beetje weg.’ 

De vereniging kende geen grote terugloop in het aantal leden, maar moet nu wel alles uit de kast halen om zichzelf weer te laten zien. ‘Ik heb het idee dat het nu weer de goede kant op gaat.’

Ook bij debatvereniging Kalliope maken ze de schade van twee jaar corona op. ‘We hebben een heel jaar lang alles online moeten doen. Toen kwamen er echt heel weinig mensen opdagen’, vertelt secretaris Rinske Vermeij. ‘Veel leden zijn toen van de radar verdwenen. Sommigen daarvan zijn afgehaakt, maar gelukkig zien we een gedeelte ook weer terugkomen.’ 

Stijgende lijn

Bij stijldansvereniging The Blue Toes vertrok in het coronajaar 2020/2021 maar liefst de helft van de 250 leden. Bij de weglopers hoorden zo’n zeventig nieuwkomers die meteen weer stopten door de lockdown. 

‘Vooral van de groep nieuwe leden uit september 2020 is bijna niemand over’, vertelt voorzitter Frederike Slaghekke. Vorig jaar tijdens de avondklok haakten de nieuwe leden wederom meteen af. Inmiddels krabbelt de dansvereniging weer langzaam terug naar een ledental van ruim 200. ‘Maar er zat een stijgende lijn in voor corona en die is juist omgekeerd’, zegt Slaghekke. 

Sportstichting ACLO ziet dat studenten hun weg naar de sport nu weer weten te vinden. Het aantal pashouders is weer gelijk aan dat van voor de crisis. ‘Maar vorig jaar hebben we wel echt een stuk minder ACLO-passen verkocht. Dat gaat wel om een paar duizend’, zegt voorzitter Bram Pikkemaat. 

Moeizame werving

Niet elke activiteitenvereniging ziet de leden zo makkelijk terugkomen. Het Groninger Studentenkoor is daar een voorbeeld van. Hoewel ze als kleine vereniging niet veel afhakers door corona zagen, heeft het koor veel moeite om nieuwe leden te werven. 

‘Normaal merken we dat mensen ons zien optreden en dan denken: leuk, daar wil ik bij’, zegt lid Marjon Dragstra. ‘Dat is toch heel anders geweest door de coronacrisis.’ 

Engels

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties