Studenten zijn boos: Nederland op slot, wij met z’n honderden in een tentamenzaal

Terwijl de RUG vanwege de dreiging van de omikronvariant op slot moet, hebben honderden studenten deze week nog wel fysiek tentamen. Die zien dat helemaal niet zitten.

‘We willen er verzekerd van zijn dat de universiteit zich aan de internationale standaarden houdt van afstand houden en mondmaskers dragen’, zegt tweedejaarsstudent Belle. Zij is een van de initiatiefnemers van een brief die sinds twee dagen de ronde doet onder studenten van de RUG.

De brief wordt rondgestuurd bij wijze van petitie en is inmiddels door ruim 850 studenten ondertekend. Hun grootste bezwaar is dat heel Nederland op slot zit, maar zij de komende dagen nog fysieke tentamens moeten maken met in sommige gevallen honderden studenten in een zaal. 

‘Gewone griep’

‘En omdat de RUG heeft gezegd dat corona als een ‘gewone griep’ wordt gezien, zijn wij bang dat studenten die symptomen hebben ook naar de tentamens komen’, zegt Belle. Vorig jaar kregen studenten die door corona een tentamen misten gegarandeerd een extra herkansing, maar dat beleid is dit jaar teruggedraaid. ‘Als jij nu je eerste tentamen niet maakt, dan kan dat zomaar tot studievertraging leiden’, zegt ze.

Volgens RUG-woordvoerder Anja Hulshof wordt de soep niet zo heet gegeten. ‘Het klopt dat we eerder dit jaar zeiden dat het onder een gewone griep valt’, zegt ze. ‘Maar dat was ook toen de besmettingscijfers veel lager waren.’ En toen de veel besmettelijkere omikronvariant van het coronavirus nog geen bedreiging vormde.

‘Als studenten symptomen hebben, of huisgenoten hebben die corona hebben, is mijn oproep: Kom niet naar het tentamen en ga in gesprek met je faculteit. Het is niet zo dat je door corona geen herkansingen meer kan krijgen.’

Online

Wat Belle en de andere briefschrijvers betreft, worden alle tentamens naar online verplaatst. ‘Er was vanaf het begin van blok 2 al zoveel onzekerheid dat veel van onze docenten ook rekening hielden met verschillende scenario’s’, zegt ze. ‘Waarom kunnen de tentamens dan niet online worden gehouden?’

Volgens Hulshof is de omschakeling naar online op korte termijn niet mogelijk. ‘Een fysiek tentamen veranderen naar een online tentamen heb je niet zomaar voor elkaar. De lockdown is nu een paar dagen voor de tentamens ingegaan en er is geen tijd om deze tentamens om te zetten. Wij houden ons nu aan de overheidsregels en die stellen dat we nog fysieke tentamens mogen houden.’

English

1 REACTIE

  1. Even tussendoor: wat bezigt de UKrant toch heerlijk Nederlands. Dat meen ik. Geschreven en gesproken Nederlands lijken wel twee andere talen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in