Student wisselt vaker van vakgebied en universiteit

CPB: Bachelor-mastersysteem zorgt voor flexibiliteit

Student wisselt vaker van vakgebied en universiteit

Sinds de invoering van het bachelor-masterstelsel in 2002 kiezen steeds meer studenten een master in een ander vakgebied dan hun bachelor. Ze volgen die master ook vaker aan een andere universiteit.
7 oktober om 10:23 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:21 uur.
oktober 7 at 10:23 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:21 PM.
Avatar photo

Door Giulia Fabrizi

7 oktober om 10:23 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:21 uur.
Avatar photo

By Giulia Fabrizi

oktober 7 at 10:23 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:21 PM.
Avatar photo

Giulia Fabrizi

Nieuwscoördinator Volledig bio » News coordinator Full bio »

Dat stelt het Centraal Planbureau (CPB), dat in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap onderzocht hoe de flexibiliteit in het hoger onderwijs zich sinds de invoering van het stelsel heeft ontwikkeld.

Overstappen na bachelor

Volgens het CPB zijn studenten inderdaad flexibeler geworden in wat en waar ze studeren, maar is het moment waarop ze gaan studeren niet echt veranderd. Het afronden van de bachelor is een keuzemoment geworden, waarbij steeds meer studenten ervoor kiezen een master te doen in een ander vakgebied of aan een andere universiteit. 

Twintig jaar geleden koos ruim 20 procent van de studenten een andere master. Inmiddels is dat opgelopen tot ruim 35 procent van de studenten. Hoewel de verandering volgens het CPB in alle vakgebieden plaatsvindt, concludeert het bureau ook dat lang niet alle vakgebieden een even groot aandeel in de stijging hebben. 

Zo blijven ongeveer negen op de tien studenten die een bachelor in gezondheid of rechten volgen in hetzelfde vakgebied, terwijl die verhouding bij ‘sectoroverstijgende’ bacheloropleidingen zoals university colleges juist geldt voor het overstappen naar een ander vakgebied.

Andere universiteit

Studenten kiezen er na hun bachelor ook steeds vaker voor om hun master aan een andere universiteit te volgen, aldus het CPB. In 2005 deed een op de vijftien studenten dit, terwijl het de laatste jaren steeg naar een op de vijf. 

Gemiddeld kiezen studenten die hun bachelor in de Randstad doen iets vaker voor een andere universiteit dan studenten die hun bachelor buiten de Randstad doen. De meeste mensen die voor hun master overstappen, kiezen daar een universiteit in de Randstad voor.

Volgens het CPB zijn interessante specialisaties of een betere reputatie van de onderwijsinstelling voor studenten de belangrijkste redenen om voor hun master naar een andere universiteit te gaan. Daarnaast spelen de lengte en het startmoment van de opleiding, de manier waarop onderwijs wordt gegeven en of er selectie plaatsvindt ook een rol.

Buitenland en tussenjaar

Sinds de invoering van het bachelor-masterstelsel is het aantal studenten dat (deels) in het buitenland studeert, of van het buitenland naar Nederland komt, ook toegenomen. Tussen 2006 en 2016 is het aantal Nederlanders dat naar het buitenland ging bijna verdubbeld van 9000 naar bijna 17.000. Het aantal buitenlandse studenten dat naar Nederland kwam is tussen 2006 en 2017 meer dan verdubbeld: van 31.000 studenten in 2006 naar 76.000 studenten in 2017.

Hoewel het CPB vaststelt dat studenten flexibeler zijn geworden in wat en waar ze studeren, geldt dit volgens het bureau niet voor wanneer ze studeren. Het aantal mensen dat na een bachelor eerst enkele jaren gaat werken, om later in hun leven een master te volgen stijgt nauwelijks. Wel nemen steeds meer studenten meteen na hun bachelor een tussenjaar.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties