Studenten winnen Postcode Straatprijs en CDA blundert bij stemming over bsa

‘Intussen elders’ is weer terug. In deze rubriek verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week onder meer: Het CDA blunderde bij de stemming over een soepeler bsa en studenten winnen 100.000 euro in de Postcode Loterij.

Postcode Straatprijs valt op campus VU

Vier studenten die wonen op Uilenstede, de campus van de VU in Amstelveen en met 3500 bewoners een van de grootste campussen van Europa, hebben de straatprijs van 100.000 van de Postcode Loterij gewonnen.

De straatprijs viel op postcode 1183 AN. De vier krijgen daarmee elk 25.000 euro, meldt NH Nieuws. Er moet nog wel belasting over worden betaald.

‘Het dekt de studieschuld niet, maar het is wel tering veel geld‘, zegt een van de winnaars tegen de Noord-Hollandse omroep. Er is ook nog een auto verloot onder de studenten. Presentator Gaston Starreveld van de Nationale Postcode Loterij bracht ze (met cameraploeg natuurlijk) persoonlijk op de hoogte.

CDA blundert bij stemming over soepeler bsa

CDA-Kamerlid René Peters heeft per abuis gestemd om een soepeler bindend studieadvies (bsa) niet controversieel te verklaren. Daardoor zou dit kabinet het wetsvoorstel alsnog moeten behandelen in plaats van dat over te laten aan een nieuwe regering.

Studentenorganisaties ISO en LSVb hadden die oproep gedaan en de Tweede Kamer ging daarin mee, tot ieders verrassing. Maar kort erna bleek er een verklaring voor de niet verwachte uitslag: Peters had op het verkeerde knopje gedrukt.

‘Ja dat klopt, ik heb dat verkeerd gedaan’, zo gaf hij toen in Het Parool. En hij wil het- tot grote teleurstelling van de studentenorganisaties – zo snel mogelijk rechtzetten. Dat kan, omdat zo’n lijst met controversiële onderwerpen niet vaststaat en gewijzigd kan en mag worden.

Rupsenrovers in theetuin Nijmegen

Consternatie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen; in de populaire theetuin vlakbij de uni zijn rupsenrovers actief. En dat moet ophouden, zeggen medewerkers van de stichting Hortus.

Volgens de Nijmeegse universiteitskrant Vox gaat het om ‘prachtige exemplaren die normaal gesproken in deze tijd van het jaar over bladeren van planten in de theetuin krioelen’. Zoals de groene rupsen van de koninginnenpage, de grootste inheemse dagvlindersoort, met zwarte en oranjerode strepen op het lichaam.

Maar veel rupsen zijn van de ene op de andere dag weg, hoewel het rupsenseizoen nog in volle gang is. Er is geen natuurlijke oorzaak, aldus de stichting Hortus, zoals bijvoorbeeld een vogel die de lekkernijen opeens heeft ontdekt en de tuin nu leeg eet.

Het zijn waarschijnlijk bezoekers geweest die de rupsen hebben meegenomen, vermoedt de stichting. ‘We hebben overal gezocht. Rupsen zitten graag op schermbloemigen. Die hebben we allemaal bekeken, maar ze zaten nergens meer.’

Om meer diefstal tegen te gaan, heeft de stichting bij de ingang nu een bordje geplaatst, met de boodschap om de rupsen met rust te laten.

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties