Studenten vaker op campus

Hoewel colleges steeds meer online te volgen zijn, zijn studenten toch vaker op de campus te vinden dan tien jaar geleden, meldt universiteitenvereniging VSNU.
Door Peter Keizer

Studenten hebben meer behoefte aan fysieke ontmoetingsruimtes en studiewerkplekken, en de universiteiten spelen daarop in, aldus de VSNU. De instellingen investeren meer in efficiëntere inrichting van onderwijsgebouwen en de kwaliteit van huisvesting.

Het studiesucces neemt daardoor toe, zeggen de universiteiten. Ook zijn studenten meer tevreden als ze elkaar kunnen ontmoeten en samenwerken op de campus. ‘Terwijl er tien jaar geleden nog een tendens was om thuiswerken en afstandsonderwijs te stimuleren – en de fysieke campus deels te vervangen door een virtuele –, is er anno 2016 juist een ambitie om de student zoveel mogelijk op de campus te faciliteren’, meldt de VSNU in een persbericht.

Privatisering

Omdat studentenaantallen steeds lastiger te voorspellen zijn, mede door het groeiende aantal buitenlandse studenten, huren universiteiten een deel van hun huisvesting of bouwen flexibel. ‘Bovendien veranderen de functionele eisen aan onderwijsruimtes en labs ook steeds sneller door wijzigende onderwijsmethoden en onderzoeksthema’s’, aldus de VSNU.

In 1995 werd het vastgoed geprivatiseerd en eigendom van de universiteiten. Sindsdien is de kwaliteit van de panden er volgens de instellingen flink op vooruit gegaan. Bijna de helft (49 procent) van de gebouwen is nu in goede tot zeer goede technische staat, tegenover 36 procent in 2006. Zo’n 16 procent van de campus verkeert nog in slechte tot zeer slechte technische staat.

De investeringen in het vastgoed hebben niet overal goed uitgepakt. In 2012 werd bekend dat verschillende instellingen voor miljoenen aan risicovolle financieringsconstructies hadden afgesloten.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties