Studenten starten petitie tegen verhoging studierente

Studenten- en jongerenorganisaties hebben een petitie opgezet tegen de mogelijke verhoging van rente op studieleningen. ‘Als we nu de druk opvoeren, kunnen we hen het laatste zetje geven en deze wet van tafel krijgen.’
Door Giulia Fabrizi / Foto Jos van zetten

Studentenorganisatie ISO, studentenvakbond LSVb, scholierenorganisatie LAKS, CNV jongeren, de Nationale Jeugdraad en GroenLinks zijn boos over de plannen van CDA en ChristenUnie om de rente op studieleningen te verhogen, omdat ‘studenten worden gebruikt als melkkoeien’ om de ‘de staatskas te vullen’.

Het kabinet wil de rente vanaf 2020 verhogen. Het plan, dat al is goedgekeurd door de Tweede Kamer, wordt 28 mei besproken door de Eerste Kamer.

Renteverhoging

Door de renteverhoging zouden studenten met een gemiddelde lening zo’n vijfduizend euro meer betalen aan het aflossen ervan. Hierbij wordt ervan uitgegaan dat de gemiddelde lening 21.000 euro is en in 35 jaar wordt afbetaald. Het plan levert de Nederlandse schatkist zo’n 226 miljoen euro per jaar op. Geld dat niet naar onderwijs gaat.

‘Deze maatregel zorgt niet voor beter onderwijs, niet voor meer begeleiding, niet voor mee kansengelijkheid’, schrijven de samenwerkende organisaties bij de petitie. ‘Maar we kunnen dit plan nog stoppen. Maar liefst 27 jongerenorganisaties spraken zich al uit tegen de renteverhoging. En niet alleen is de voltallige oppositie tegen, ook binnen regeringspartijen is er onrust over deze plannen. Ze staan op het punt van omgaan.’

Petitie

Met de petitie hopen de jongerenvertegenwoordigers ‘het laatste zetje [te] geven en deze wet van tafel [te] krijgen.’ Op dinsdagmiddag hebben al meer dan 72.000 mensen de petitie getekend en lijkt het streefgetal van 75.000 een haalbaar doel.

De petitie tegen de verhoging van de studierente is te vinden op de site van GroenLinks.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties