Studenten pleiten voor gebruik ‘groene’ zoekmachine door RUG

Bomen planten met advertentiegeld

Studenten pleiten voor gebruik ‘groene’ zoekmachine door RUG

Zou het niet geweldig zijn als je bomen kon aanplanten terwijl je aan het internetten bent? Ambassadeurs van het Green Office ijveren ervoor dat de RUG overstapt op zoekmachine Ecosia, die dit mogelijk maakt.
22 oktober om 10:25 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:22 uur.
oktober 22 at 10:25 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:22 PM.
Avatar photo

Door Alessandro Tessari

22 oktober om 10:25 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:22 uur.
Avatar photo

By Alessandro Tessari

oktober 22 at 10:25 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:22 PM.
Avatar photo

Alessandro Tessari

Student-redacteur Volledig bio Student editor Full bio

Hoe duurzamer hoe beter, daar zijn de meeste mensen het wel over eens. Maar het is nog best een kunst om je daar in de praktijk ook aan te houden, merkte geneeskundestudent Martina Barberio (21). ‘Ik spreek vaak mensen die het lastig vinden om een meer milieuvriendelijke levensstijl aan te nemen, omdat het moeite kost.’ 

Als ambassadeur van het Green Office van de RUG bij de geneeskundefaculteit wijst ze die mensen op de ‘groene’ zoekmachine Ecosia. ‘Daarmee kun je verschil maken door gewoon te doen wat je toch elke dag al doet, namelijk het internet gebruiken.’

Advertie-inkomsten

Ecosia gebruikt de inkomsten uit zoekmachine-advertenties om bomen te planten. Voor grofweg elke 45 zoekopdrachten heb je een boom, zegt Ecosia, en het bedrijf besteedt 80 procent van zijn winst aan dit doel. Als je de gratis browserextensie installeert, krijg je een persoonlijke teller in beeld te zien die aangeeft hoeveel bomen je al bij elkaar hebt gespaard. In totaal zijn er inmiddels ruim 110 miljoen bomen geplant. 

De advertentiegelden gaan naar diverse milieuorganisaties, zoals het Wereld Natuurfonds en de Eden Reforestation Projects. 

Verbetering mogelijk

Martina en mede-ambassadeur Finn Ole Scheff, student international business, willen dat de RUG Ecosia gaat gebruiken als standaard zoekmachine. ‘De universiteit doet het al goed qua duurzaamheid, maar er is altijd nog verbetering mogelijk’, zegt Finn.

Ze staan niet alleen: er worden wereldwijd meer dan honderd ‘Ecosia on Campus’-campagnes georganiseerd door studenten. Dat heeft er onder meer toe geleid dat de universiteit van Sussex vanaf 2018 17.300 bomen heeft geplant, terwijl de universiteit van Leeds sinds begin dit jaar al voor 6000 bomen aan zoekopdrachten heeft ingevoerd.

Petition

‘We hebben een Instagram-account aangemaakt om dit initiatief bij studenten onder de aandacht te brengen’, vertelt Martina. ‘En we zijn een paar weken geleden een petitie begonnen die we gaan aanbieden aan de RUG. We hebben al duizend handtekeningen.’  

Ze weten zeker dat het ze gaat lukken, zegt Finn. ‘We hebben ook contact met een oud-lid van de universiteitsraad dat ons wil steunen. Het is maar een kleine moeite, maar het kan een groot verschil maken. En dit is in ieders belang.’

Engels

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties