Studenten op straat na brand: ‘Overal was rook’

Een brand op de hoek van de Parkweg en het Hoornsediep heeft forse schade veroorzaakt. Studenten die in het pand boven de brand wonen, hebben geen idee of ze nog naar huis kunnen.
Door Edward Szekeres / Foto en video Diego Ortiz Garcia

De brand ontstond om een uur of acht bij Niko’s Corner, een bezorg- en afhaalrestaurant. Tot nu toe zijn er geen slachtoffers gemeld en het is ook nog niet bekend hoe de brand is ontstaan. De woningen rondom het restaurant zijn behoorlijk beschadigd door de rook. Huurders, onder wie ook een groep studenten, moesten worden geëvacueerd.

De brandweer had het vuur na een klein half uur onder controle. Brandweerlieden moesten de deuren en ramen van het restaurant openbreken om bij het vuur te komen en de rook te laten ontsnappen. De bezorgscooters die in Niko’s geparkeerd stonden zijn vernield door de brand, net als de meeste keukenapparatuur.

 

‘De geur is het ergste’

‘We werden vanmorgen wakker en hoorden het brandalarm afgaan. Eerst dachten we dat het niks was, maar toen deden we de deur open. Overal was rook.’ Zo beschrijft RUG-studente Fenna, nog steeds in shock, haar ochtend.

Fenna woont vlak boven het restaurant. Zij en haar huisgenoot begonnen te schreeuwen om iedereen wakker te krijgen, en duidelijk te maken dat het dit keer dus géén vals alarm was. ‘Toen belden we de politie, maar die bleek al onderweg te zijn. Ze zeiden dat we naar buiten moesten gaan, dus dat deden we.’

Vroeg in de middag mocht een aantal buurtbewoners alweer naar huis, maar de studenten hadden minder geluk. Volgens de hulpverleners was hun huis onbewoonbaar door de water- en elektriciteitsschade. De muren zijn doorweekt met bluswater, gas en stroom zijn afgesloten. ‘Maar de geur is nog het ergste’, zegt Fenna over de penetrante rooklucht die het zelfs uren na de brand haast onmogelijk maakt om in het huis te zijn.

Geen vervangende woonruimte

De studenten moesten zo snel mogelijk het huis uit. Ze zijn inmiddels allemaal vertrokken en weten niet wanneer ze kunnen terugkeren. ‘We moeten bij vrienden logeren, en we weten niet voor hoe lang’, zegt Fenna.

Het pand waar de studenten wonen is van Wim de Vries, één van de grootste particuliere vastgoedeigenaren van de stad. ‘Hij heeft op dit moment geen vervangende woonruimte beschikbaar’, vertelt één van zijn medewerkers.

Vervangende woonruimte

Als een huurhuis wordt getroffen door brand, regelt de verhuurder meestal een vorm van vervangende woonruimte of bijvoorbeeld een hotelovernachting. Maar dat is geen wettelijke verplichting; een verhuurder hoeft geen vervangende woonruimte aan te bieden, ook niet als de woning door de schade (tijdelijk) niet bewoonbaar is.

Ze kwam rond 1 uur ‘s middags het pand bekijken, ongeveer vijf uur na de brand. ‘Ik weet er verder ook weinig over, ik zie dit nu net voor het eerst’, zegt ze voordat ze het zwartgeblakerde, stinkende appartement in gaat.

De Brandweer Groningen laat weten dat Stichting Salvage, een hulporganisatie die slachtoffers van brand ondersteunt, op de hoogte gesteld is en kan helpen bij het afhandelen van de schade.

Engels

LAAT EEN REACTIE ACHTER

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in