Studenten medische faculteit hebben eindelijk tweede optie bij verkiezingen

Studenten van de medische faculteit kunnen deze maand voor het eerst kiezen welke partij voor hun belangen opkomt in de Onderwijs- en onderzoeksraad: De Vrije Student (DVS) of de Centrale Medische Studentenpartij (CMS), die tot nu toe de dienst uitmaakt.

Mocht DVS in de O&O-raad – de faculteitsraad van medische wetenschappen – worden verkozen, dan zou dat de verhoudingen in de war kunnen gooien. 

Universiteitsverkiezingen

Van 16 tot en met 20 mei vinden de universitaire verkiezingen plaats. Dit jaar wordt alleen de studentengeleding van zowel de universiteitsraad, als iedere faculteitsraad opnieuw gekozen. Dat betekent ook dat alleen studenten dit jaar hun stem uitbrengen.

In de week van de verkiezingen ontvangen alle studenten per email een oproep om te stemmen. In die mail kunnen studenten via een link naar het stemportaal, waar ze alleen toegang toe krijgen als ze eerst inloggen via hun universiteitsaccount. In het stemportaal kunnen ze zowel een kandidaat voor de universiteitsraad kiezen, als een kandidaat voor de hun betreffende faculteitsraad.

De uitslag van de verkiezingen volgt op maandag 23 mei.

De studentenvertegenwoordiging in de raad vanuit CMS werd namelijk altijd verdeeld onder studenten die naar een plek gesolliciteerd hadden. Vanuit elke opleiding zat er dan minstens één student in de raad. Ook de master geneeskunde en studentpromovendi werden zo vertegenwoordigd.

DVS, voorheen gelieerd aan de VVD, heeft alleen geneeskundestudenten op de lijst. Maar dat moet geen probleem zijn, denkt lijsttrekker Marnix Kuper. ‘Dat wil niet zeggen dat we ons niet gaan inzetten voor de andere studies. Wij vertegenwoordigen alle studenten.’

Eigen opleiding

CMS-lijsttrekker Lisa van Dolder ziet dat anders. Volgens haar kunnen studenten het beste beslissen over de eigen opleiding. En die sollicitaties werkten prima, vindt ze. ‘Dan kun je echt kiezen wie er geschikt is voor die positie.’

‘Ik vind dat niet echt de gewenste manier van studentenvertegenwoordiging’, zegt DVS-lijsttrekker Marnix Kuper. Hij ziet liever dat studenten kunnen kiezen voor iemand met hetzelfde gedachtegoed. 

Van Dolder is niet overtuigd. Ze is helemaal voor democratie, zegt ze, en het is nu eenmaal de gang van zaken, ‘maar of je onderwijs nu politiek moet maken’, dat vraagt ze zich af.

Hogere opkomst

De deelname van DVS zou ook de opkomstpercentages kunnen verhogen, denkt Kuper. ‘Met name vorig jaar waren die beduidend lager dan op de andere faculteiten.’ Het gros kent de O&O-raad niet eens, meent hij. ‘Daardoor heb je ook niet een goede representatie van wat de studenten nou echt willen.’ 

Vorig jaar was er ook al sprake van verkiezingen, maar toen vond De Vrije Student het vanwege corona toch nog wat te vroeg en trok zich terug. Dit jaar gaan ze voor ‘één of twee zetels’, aldus Kuper.

De O&O-raad is ontstaan na de fusie van de faculteit met het UMCG. Personeelszaken vallen daardoor nu onder de ondernemingsraad. Er zitten zeven studenten en acht medewerkers in de O&O-raad.

Verkiezingsthema’s

Het DVS-stokpaardje, flexstuderen – waarbij een opleiding in stukken aangeboden worden, zodat studenten alleen betalen voor vakken die ze volgen – zou prima bij bewegingswetenschappen kunnen, vindt Kuper. Maar niet bij geneeskunde en tandheelkunde, zegt hij: die opleidingen zijn daar te praktijkgericht voor.

Kuper wil ook discussies graag terug naar de faculteitsraad halen, bijvoorbeeld over betere communicatie naar studenten. Of over de vraag of geneeskundestudenten niet beter leren uit een boek dat naast de Engelstalige ook de Latijnse medische termen behandelt en zo ‘meer aansluit op het Nederlandstalige geneeskundelandschap’.

Veel gediscussieerd wordt er nu niet, erkent Roos Duijn. Zij is voorzitter van ProMove, de belangenvereniging van studenten bewegingswetenschappen. Besprekingen vinden meestal al in de opleidingscommissies (OC’s) plaats, of in een van de vele andere gremia. 

Zo is er een paar jaar geleden in de OC van tandheelkunde veel gepraat over het nieuwe curriculum, volgens Duijn. Dat kan niet in de O&O, zegt ze. ‘Omdat de faculteit zo groot is, is het soms moeilijk om iets op facultair niveau te regelen als het maar één studie aangaat.’

Aangepaste lijst

CMS heeft in haar verkiezingslijst voor de zekerheid al wel rekening gehouden met de komst van de nieuwkomer. Geneeskundestudenten staan daarom pas op plaats 5 en 6 op de verkiezingslijst van CMS. 

Van Dolder, die bewegingswetenschappen studeert, staat op de eerste plek. Daarna volgen een student tandheelkunde en een beurspromovendus. Studenten uit die groepen worden dus hoogstwaarschijnlijk sowieso vertegenwoordigd.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties