Studentenvakbonden bezorgd over oplopende schulden jonge studenten

Studentenvakbonden ISO en LSVb zijn bezorgd over de oplopende schulden van jonge studenten. Volgens nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) groeit de gemiddelde studieschuld van vooral deze groep in rap tempo.
Door Giulia Fabrizi

Uit de cijfers die het CBS maandag publiceerde blijkt dat het aantal 18-jarige studenten dat geld leent met een derde gestegen is ten opzichte van 2012. Ook is hun gemiddelde schuld bijna twee keer hoger.

‘We geven een hele generatie mee dat het normaal is om grote bedragen te lenen. Dat is geen goede boodschap’, zegt Kees Gillesse, voorzitter van het ISO.

Schuld in cijfers

De gemiddelde studieschuld loopt op door de afschaffing van de basisbeurs en de invoering van het leenstelsel in 2015. Sindsdien ontvangen studenten geen toelage meer om te studeren, maar moeten ze geld lenen van de overheid als ze dat nodig hebben.

Volgens het CBS steeg de gemiddelde studieschuld per student tussen 2015 en 2019 van 12.400 euro naar 13.700 euro. Het totale aantal studenten met een schuld steeg in dezelfde periode met 388.000 mensen. Vooral de jongste generaties studenten dragen bij aan de stijging.

Jonge generaties in gevaar

‘Hoe jonger de generatie studenten, hoe groter de gemiddelde studieschuld is’, schrijft het CBS. In 2012 hadden 18-jarigen gemiddeld een studieschuld van 1500 euro. In 2018 was dat bedrag gestegen naar 2700 euro.

Bovendien steeg het aantal studenten dat een lening heeft sinds 2012 met bijna eenderde. ‘Van de in 2000 geboren studenten hebben er 34.000 op 18-jarige leeftijd geleend om hun studie te bekostigen. Dit is bijna drie keer zoveel als de in 1994 geboren studenten op die leeftijd’, schrijft het CBS.

‘We zien al jaren een stijging, maar de verschillen worden nu echt heel groot’, zegt Gillesse van het ISO. Het LSVb vindt het niet normaal dat jongeren van 18 al duizenden euro’s schuld hebben en roept de regering op het leenstelsel af te schaffen, ‘voordat de schade zo groot is dat we het niet meer kunnen herstellen.’

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties