Krakers blijven voorlopig nog in Heykens-pand (UPDATE)

De politie zette zondagmiddag de straat af na de kraakactie.

‘Het is een wanhoopsdaad’

Krakers voorlopig nog in Heykens-pand (UPDATE)

De groep studenten die zondagmiddag het leegstaande pand van drukkerij Heykens in de Akerkstraat heeft gekraakt, verblijft er nog altijd.
Door Koen Marée
29 september om 23:10 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:17 uur.
september 29 at 23:10 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:17 PM.

De groep van zo’n vijftig studenten trok zondagmiddag in het pand, dat eigendom is van Henk Heykens. Politie en gemeente leken in eerste instantie over te gaan tot ontruiming en zetten de straat af, maar rond acht uur ‘s avonds kregen de studenten te horen dat zij in ieder geval de nacht in het pand konden doorbrengen. Wel is de toegang tot de persoonlijke eigendommen van Heykens, die op de begane grond van het pand staan, afgesloten.

De bouwinspectie is maandag langsgegaan voor een veiligheidscheck. Er zaten gaten in de vloeren, die inmiddels gedicht zijn door de krakers. Ook hebben ze brandblussers en rookmelders opgehangen.

Aanvullend onderzoek

Er volgt nog een aanvullend onderzoek naar de constructieve veiligheid van het pand. Daarna gaat de gemeente weer met de krakers in gesprek, zegt een woordvoerder. ‘Of dat vandaag of morgen is, hangt van de planning af.’ Of daarna alsnog tot ontruiming wordt overgegaan, kan de woordvoerder niet zeggen.

De studenten hebben een banner opgehangen met de tekst ‘We can’t live on waiting lists’, verwijzend naar de kamernood en de lange wachttijd voor sociale huurwoningen. ‘Het is een wanhoopsdaad’, vertelde een Duitse studente zondagavond. ‘Vrienden van me verblijven nog in een noodaccommodatie en moeten daar straks uit. En stel, je vindt wel een kamer, dan betaal je 400 euro voor zeven vierkante meter.’

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties