Advertentie

Studenten geneeskunde willen meer aandacht voor leefstijl

Het bestuur van de stichting Student & Leefstijl.

Studenten geneeskunde willen meer aandacht voor leefstijl

De studie geneeskunde moet veel meer aandacht gaan besteden aan het voorkomen van ziekten door een gezonde manier van leven, vindt de organisatie Student & Leefstijl. In de tussentijd geven de studenten zelf maar een cursus over het onderwerp.

21 april om 9:35 uur.
Laatst gewijzigd op 21 april 2021
om 9:46 uur.
april 21 at 9:35 AM.
Last modified on april 21, 2021
at 9:46 AM.

Door Emily Zaal

21 april om 9:35 uur.
Laatst gewijzigd op 21 april 2021
om 9:46 uur.

By Emily Zaal

april 21 at 9:35 AM.
Last modified on april 21, 2021
at 9:46 AM.

Emily Zaal

Student-redacteur
Volledig bio
Student editor
Full bio

‘Wij hebben nauwelijks onderwijs gehad over een gezonde leefstijl’, zegt geneeskundestudent Anouk Scholte Lubberink. En dat terwijl ongeveer vijftig procent van de ziektes tegenwoordig gerelateerd is aan zaken als een ongezond eet- of slaappatroon, roken of gebrek aan beweging. 

Dat moet anders, vinden zij en medestudent Femke Postma. De twee zijn bestuurslid van de Groninger tak van de stichting Student & Leefstijl, een landelijke organisatie die de kennis en vaardigheden op het gebied van voeding en leefstijl bij toekomstige artsen wil vergroten. De stichting is in 2017 opgericht door studenten in Rotterdam en is sinds 2018 ook actief in Groningen.

Online cursus

Het uiteindelijke doel van Student & Leefstijl is om de aandacht voor preventie van welvaartsziekten in het lesprogramma van de studie geneeskunde op te nemen. Maar verandering kost tijd, merken de studenten. En dus geven ze nu maar een online cursus buiten de studie om: SELF. Dat staat voor Students Experienced in Lifestyle and Food en beslaat onderwerpen als voeding, productiviteit en slaap. ‘Zeker met de huidige coronasituatie merk je dat leefstijl echt van belang is en dat mensen aan de cursus mee willen doen’, vertelt Anouk.

Elke geneeskundestudent kan zich aanmelden voor de cursus, en er zijn zelfs andere studenten die het programma volgen. ‘Maar de cursus is wel op een bepaald medisch niveau’, waarschuwt Anouk.

Effect

Ondertussen zijn de gesprekken met de medische faculteit over het aanpassen van het curriculum nog altijd gaande. ‘Je hebt voor geneeskunde een raamplan en dat verandert ongeveer om tien jaar’, legt Femke uit. In het vorige raamplan kwam het woord preventie 21 keer voor en in het huidige plan 69 keer. ‘Dus er is zeker een effect geweest sinds de stichting is opgericht.’ 

‘Uiteindelijk hopen we met de cursussen te kunnen stoppen’, zegt Anouk. De studenten merken in elk geval dat steeds meer artsen, ziekenhuizen en zorgorganisaties aandacht hebben voor het belang van een gezonde en actieve levenswijze. ‘Ik denk dat de kernboodschap is dat er meer naar leefstijl gekeken moeten worden dan nu wordt gedaan’, zegt Femke. 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.